Energi
”Ftalater bör prioriteras”
I fyra av fyra madrassöverdrag hos förskolor hittades en otillåten halt av ftalaten DEHP. Kemikalieinspektionen konstaterar nu att barns exponering av ftalater bör prioriteras.
(Uppdaterad) Kemikalieinspektionen har i ett projekt tillsammans med Socialstyrelsen försökt få en bättre bild av kemikalier som förekommer i förskolemiljö. En litteraturstudie har gjorts och mätningar av kemikalier har gjorts vid tre förskolor.
Mätningar gjordes av kemiska ämnen i damm, på barnens händer och i leksaker och sovmadrasser. De ämnen som man letade efter var bromerade flamskyddsmedel, ftalater, organofosfater och vissa metaller.
Resultatet visar att ftalaten DINP fanns i högst koncentrationer i dammet, följt av DEHP och DIDP.
DEHP var den enda ftalaten som kunde hittas i samtliga handavtorkningsprov.
Fyra av fyra madrassöverdrag innehöll ftalaten DEHP i halter som inte är tillåtna enligt EU-lagstiftningen Reach. Den totala mängden DEHP får inte överstiga 1 000 mikrogram per gram, men en av madrasserna hade så mycket som 150 000 mikrogram DEHP per gram i sitt plastöverdrag.
DEHP är en av flera ftalater som har visat sig vara reproduktionsstörande i djurförsök.
– När vi ser på de halter av kemikalier som finns i dammet så framstår barns exponering för ftalater som ett område som vi behöver prioritera. Exponeringen av varje ftalat för sig tyder inte på några risker men den sammanlagda mängden av olika ftalater med liknande egenskaper tangerar nivåer som kan innebära risk, säger Helén Klint, toxikolog på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.
Kemikalieinspektionen konstaterar också att det finns stora kunskapsluckor för många av de andra ämnena som ingick i undersökningen.