ENERGI
Framgångsrikt test – här är första stirlingmotorn i rymden
Den kinesiska stirlingmotorn har levererat el på rymdstationen Tangion.
China Manned Space Agency
Nasa har länge sett stirlingtekniken som en framtida kraftkälla i rymden. Men Kina blev först med att få upp en stirlingmotor i omloppsbana.
En stirlingmotor har testats med gott resultat på den kinesiska rymdstationen Tiangong. Det rapporterar landets statliga nyhetskanal CGTN. Den kinesiska rymdstyrelsen hoppas att stirlingtekniken, som omvandlar värme till el, ska kunna minska beroendet av solenergi på framtida rymdexpeditioner. Andra lockelser med stirlingmotorer är att de har hög verkningsgrad, låg vikt, startar snabbt, går tyst och ger väldigt lite vibrationer.
Den kinesiska stirlingmotorn har utvecklats av Lanzhou Institute of Physics vid China Academy of Space Technology. Enligt CGTN gick den stabilt under hela testet på Tiangong och presterade bättre än förväntat. Vilken prestanda som hade förväntats framgår inte.
Även amerikanska Nasa har länge undersökt hur stirlingmotorer skulle kunna komplettera andra kraftkällor i rymdfarkoster. Stirlingmotorer kan producera el av värme från alla möjliga värmekällor. I rymden är tanken att sönderfall av radioisotopbränsle ska ge den värmeenergi som krävs för att driva motorn.
Nasa har i labb på jorden kunnat verifiera att tekniken klarar långa drifttider utan att kräva underhåll. I april 2020 meddelade Nasas Glenn Research Center att en av deras stirlingmotorer hade varit i drift i 14 år utan minsta tecken på försämring.
Men det var alltså Kina som blev först med att testa en stirlingmotor i omloppsbana.