Energi

Första testerna av flytande vindkraftverk

Flytande vindkraftverk. Foto: Blue H Technologies
Sway utvecklar flytande vindkraftverk på djupa vatten. Foto: Sway
Hywind utvecklar flytande vindkraftverk på djupa vatten. Foto: Norsk Hydro
Foto: Statkraft
Chapdrives hydrostatiska vindkraftsteknik. Foto: Chapdrive

Inom kort börjar testerna av världens första flytande vindkraftverk. I höst ska nya prototyper ankras utanför Italiens kust och i framtiden planerar företaget Blue H att bygga en hel vindpark i Adriatiska havet.

Publicerad

Exakt när testerna börjar vill inte Neal Bastick, som sköter mediakontakterna åt Blue H, säga. Men kollegan Henri Monceau bekräftar att de börjar "mycket snart, förmodligen i nästa vecka".

Den första protoypen av företagets flytande vindkraftverk ligger utanför Brindisis hamn i Puglia. Det hålls på plats med hjälp av kedjor som löper till kraftiga ankare på havsbotten. I toppen på plattformen är en 80 kilowatts vindturbin placerad med sensorer som känner av våg- och vindkraft.

Ännu större flytande versioner på 2,5 -3,5 megawatt byggs nu av det holländska företaget Blue H Technologies. Dessa ska installeras senast i höst.

Redan nästa år tänker företaget konstruera en hel vindpark utanför Italiens kust.

Tvåbladig rotor
Företaget har valt att gå tillbaka till rotorer med två blad, en design som slogs utav trebladsrotorer på 1990-talet.

Enligt Martin Jakubowski, teknisk chef på Blue H Technologies var det bullret och den högre rotationen som gjorde tvåbladsversionen till en förlorare.

Men till havs spelar bullret ingen roll och högre rotation är antingen irrelevant eller till och med en fördel ute till havs, säger Martin Jakobowski i en tidigare artikel i Ny Teknik.

Norska Sway stöttas av Statoil
Flera företag runt om i världen planerar just nu demonstrationsanläggningar långt ute till havs. De lånar friskt system och teknik från olje- och gasplattformar.

Bland Blue H konkurrenter finns det statliga norska kraftbolaget Statkraft och norsk olje- och gaskoncernen Statoil Hydro.

Statoil Hydro har gått in med pengar i tre nya norska teknikutvecklingsföretag inom vindkraft och vågkraft långt ute till havs – Chapdrive, Hywind och Sway.

Tidigare i år meddelade Statoil Hydro att bolaget nu tar projektet ”Hywind” från forskningsstadiet till ett fullskaleprojekt som ska vara klart för drift hösten 2009.

Statkraft är medlem i konsortiet Windsea, som planerar att bygga en första prototyp runt år 2011.

Kraftfullt energitillskott
Flytande vindkraftfverk har fördelen att de kan placeras långt ut till havs, där det blåser mer och där de inte stör omgivningen.

Om tekniken lyckas räknar amerikanska energiforskare med att denna energikälla ska kunna generera 40 000 MWh år 2020, tillräckligt för att värma upp 30 miljoner hem i USA.

Detta är mer än dubbelt så mycket som all världens vindkraft genererade förra året. Men då krävs en väldig utbyggnad av de flytande verken, enligt forskarna