Energi

Första Stirlingkraftverket invigt

Maricopa Solar i närheten av staden Phoenix i Arizona i USA. Foto: Tessera Solar
Med 60 Stirlingkraftverk på varder 25 kW får Maricoa Solar-parken en effekt på 1,5 MW. Klicka för att se hela bilden. Foto: Tessera Solar

Världens första kommersiella solkraftsverk med Stirlingmotorer är nu invigt. Det är de amerikanska företagen Tessera Solar och Stirling Energy Systems som satt upp 60 stycken Stirlingkraftverk i Arizona.

Publicerad

Solkraftverket består av en drygt 100 kvadratmeter stor solfångare som skickar koncentrerad solvärme till en 25 kW Stirlingmotor, som sitter monterad på en arm en bit från solparabolens centrum.

Varje Stirlingmotorn driver i sin tur var sin en elgenerator.

Det unika med Stirlingmotorn är att den drivs av värme utifrån. Just solvärme har blivit Stirlingmotorns genombrott eftersom verkningsgraden blir så hög som 30 procent, vilket är mer än all annan

Kockums konstruktion
I grunden är det en Stirlingmotor som tillverkas på licens av svenska Kockums.

Stirling Energy Systems tecknade licensavtal med Kockums redan för tio år sedan och har sedan dess vidareutvecklat motorn och skapat solkraftverket Sun Catcher.

Det är inte samma Stirlingmotor som Kockums bygger för ubåtarna utan en motor som utvecklades på 1970-talet för bilar.

Men Stirlingmotorer i bilar var en återvändsgränd. I stället blev det solkraftverk som på nytt satte ljuset på Stirlingmotorn.

Gigantiska Stirlingparker väntar
Finanskrisen har bromsat och försenat Stirling Energy Systems planer på de gigantiska solkraftverksparker som planerats i Kalifornien och Texas med sammanlagt 70 000 solspeglar och Stirlingmotorer.

Nu blev det ett mindre projekt, Maricopa Solar i Arizona med 60 solkraftverk och en sammanlagd effekt på 1,5 megawatt, som kom först genom ett samarbete med Tessera Solar och Stirling Energy Systems.

Stirling Energy Systems säger nu att man ska dra igång serietillverkning av motorer och solspeglar i sommar.

Komponenterna till motorn köper man från underleverantörerna till bilindustrin.

Samma sak ska det svenska företaget Ripasson Energy göra i Scanias gamla motorfabrik i Sibbhult i Skåne.

Också Ripasso har ett licensavtal med Kockums om produktion av Kockums 25 kW Stirlingmotor.