Energi
Första flytande sol- och vindkraftssystemet i Kina
Tanken är att Ocean Suns flytande solkraftsplattformar ska komplettera elproduktionen från den havsbaserade vindkraften. Foto: Ocean Sun
Ett unikt pilotprojekt som kan leda till en ny typ av hybridanläggning. I Kina har man nu satt igång det första havsbaserade sol- och vindkraftverket.
Ett kombisystem där man drar maximal nytta av sin infrastruktur. Det är en av de bakomliggande tankarna hos det norska företaget Ocean Sun. Deras teknik med flytande solceller är nämligen tänkt att vara ett komplement till havsbaserad vindkraft, och nu testas tekniken i skarpt läge.
I Kina har statliga energibolaget State Power Investment Corporation (SPIC) dragit igång ett pilotprojekt där man fått licens för att använda Ocean Suns teknik. Detta utanför staden Haiyang i Shandong där två flytelement kopplats till ett vindkraftverk. De båda solcells-plattformarna har en installerad effekt om 0,5 MW som matas in i vindkraftverket och sedan vidare via havskabel.
Siktar på 20 MW
Om pilotprojektet levererar enligt prognos kommer SPIC att skala upp snabbt och redan 2023 kan den första riktiga anläggningen med 20 MW vara verklighet.
– Det här är en riktig milstolpe för Ocean Sun och industrin för flytande solkraft. Det framgångsrika projektet visar hur det gemensamma målet om att reducera koldioxidutsläpp kan åstadkommas med utveckling över gränserna, säger Børge Bjørnklett, grundare av Ocean Sun i ett uttalande.
Kompletterar vindkraften
Hybridsystem som kombinerar vind- och solkraft har potentialen att förbättra pålitligheten i förnybar energiproduktion. Detta då solkraften levererar som mest mitt på dagen medan havsbaserad vindkraft typiskt genererar mest på eftermiddagar och kvällar.