Energi

Forsmark intaget av Greenpeace

Greenpeace-aktivister tog sig in på Forsmarks kärnkraftverk den 14 juni 2010.

Säkerhetsfolket på Forsmarks kärnkraftverk blev i morse helt tagna på sängen när en stor grupp Greenpeaceaktivister tog sig över staketet och in på området.

Publicerad

Antikärnkraftsaktivisterna var utklädda till förnybara energislag som sol, vind och vatten när de tog sin in på området kring Forsmarks kärnkraftverk och till och med lyckades ta sig upp på taket på en av byggnaderna.

Aktionen var en protest mot regeringens förslag att skrota avvecklingslagen och tillåta ny kärnkraft i Sverige.

- Att ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft är att begå ett historiskt misstag. Förnybar energi är ett helt realistiskt, konkurrenskraftigt alternativ som dessutom innebär att man slipper miljöfarlig uranbrytning och radioaktivt avfall som måste isoleras från människor och natur i över 100 000 år, säger Ludvig Tillman, talesperson i energifrågor på Greenpeace.

De fyra regeringspartierna enades för drygt ett år sedan om att rucka på det rådande förbudet att bygga ny kärnkraft och nu i våras presenterades det konkreta förslag som riksdagen ska ta ställning till nu på torsdag, den 17 juni.

Men tre centerpartister i riksdagen protesterade högt mot att centerledningen svikit sina väljare när man nu bytt fot i kärnkraftsfrågan.

De tre centerpartisterna skulle kunna sänka regeringens förslag, men i fredags meddelade Sven Bergström att han kommer att rösta ja och därmed skulle regeringen få igenom sitt förslag i riksdagen.

Det var under civilutskottets behandling av propositionen i fredags som Sven Bergström fick igenom sitt krav på utökat skadestånd vid en kärnkraftsolycka.

Civilutskottet ändrade vissa formuleringar i sin tidigare skrivning och med det var Sven Bergstöm nöjd.

- Det är två klockrena bifall och en bra skrivning (skadeståndsansvaret), men så hade jag också en bra förhandlingssituation, säger Sven Bergström till nyhetsbyrån TT.

- Skadeståndsansvaret går inte lika långt som i Tyskland men det går åt rätt håll. Att skadeståndet fyrdubblas blir en viktig broms för nya reaktorer, säger han.

Sven Bergström anser att riksdagsbeslutet "blir en vändpunkt för den förnybara energin" och kommer att innebära att ny kärnkraft blir för dyr för att locka investerare.

- Den dörren är stängd, säger Sven Bergström.