Bygg
Forskare skeptisk till ludet hus
Anders Boström Foto: Chalmers
Ett arkitektkontor har lanserat idén att använda vajande strån av piezoelektriskt material för att skapa ett slags urbant vindkraftverk av hus. Men mekanikprofessor Anders Boström vid Chalmers är skeptisk till förslaget.
Teknikidén är att använda material med piezoelektriska egenskaper, som omvandlar mekanisk rörelse till elektricitet. Långa "strån" av ett sådant material ska fästas utmed hela fasaden på huset, och vinden ska få stråna att röra sig.
Arkitektkontoret Belatchew i Stockholm ligger bakom förslaget, och vill tillämpa den på Söder Torn vid Medborgarplatsen.
Det finns forskning om hur piezoelektriska material kan användas med vindkraft, men tekniken har inte testats i den här skalan. Ny Teknik bad Anders Boström, professor i mekanik vid Chalmers, att titta på förslaget. Han är skeptisk.
-Både effektmässigt och kostnadsmässigt är det svårt att se att det är rimligt. Men det är klart, man kan alltid hoppas på stora förbättringar i tekniken i framtiden, säger Anders Boström.
Belatchew arkitekter har inte kontakt med någon forskare på området, utan har läst publicerade forskningsrapporter. Kontoret har inte heller beräknat hur mycket elektricitet som huset skulle alstra.
När Anders Boström tar del av de rapporter som arkitektkontoret hänvisar till konstaterar han att de inte ger stöd för tekniken i den här skalan. Han har särskilt tittat på den här rapporten som arkitektkontoret har hänvisat till.
Effekten kan ligga på mellan 1 till 50 milliwatt per kvadratmeter, att jämföra med ett vanligt vindkraftverk som har en effekt på 400 watt per kvadratmeter, enligt Anders Boström. Kostnaden skulle vara cirka 10 000 gånger högre än för ett vindkraftverk.
Användningsområdet för en sådan här teknik, när den har utvecklats mer, är främst tillämpningar eller platser dit det är svårt att dra fram elektricitet, inte i en stadsmiljö, tror Anders Boström.
-Man ska ta det här med en nypa salt, säger han.