ENERGI

Rey Chin vid universitetet i Adelaide har studerat hur turbinen som är grupperade tillsammans påverkar varandra.

Forskare: Överraskande effekter när turbiner sänker farten

Att låta vissa turbiner snurra långsammare i vindkraftsparker ger en rad fördelar, enligt australienska forskare. En av dem är att lönsamheten förbättras.

I kölvattnet bakom snabba båtar bildas svall. På liknande sätt skapas kraftig turbulens i luften bakom snabbt roterande vindkraftsturbiner, något som kan sänka elproduktionen hos andra turbiner i närheten.

Nu har en forskargrupp vid universitetet i Adelaide studerat hur vindkraftverk som är grupperade tillsammans i vindkraftparker påverkar varandra.

– Den energi som utvinns från vindkraftverket bakom det första är betydligt mindre – upp till 30 procent av verket framför det – på grund av påverkan från luftvirvlarna, säger forskargruppens ledare Rey Chin i ett pressmeddelande

Fördelen: Minskar bullret

Forskarnas slutsats är att problemet kan åtgärdas genom att sänka rotationshastigheten för de främsta turbinerna i gruppen. I gengäld kan turbinerna som står längre bak i klungan då öka farten så att alla turbiner håller samma hastighet.

– Detta kan ha en liten påverkan på den totala energiproduktionen för vindkraftparker, men det uppvägs av viktiga fördelar, säger Rey Chin. 

En uppenbar fördel är att bullret minskar när rotationshastigheten minimeras, något som kan göra vindkraftsbyggen mindre störande för människor som bor i närheten. Men den lägre hastigheten ger även ökad livslängd och bättre kostnadseffektivitet, enligt forskarna. Detta eftersom slitaget på turbinerna minskar avsevärt när de inte roterar lika fort. 

– Turbiner är för närvarande överdesignade. Genom att optimera prestandan hos enskilda turbiner, som är grupperade tillsammans, kan design och tillverkningsprocessen förenklas med betydande kostnadsbesparingar, säger Rey Chin. 

Gruppen har publicerat sina resultat i den vetenskapliga tidskriften Journal of Wind Engineering and Industrial Aerodynamics.