Energi

Förbud mot bisfenol A föreslås

Bisfenol A kan finnas i produkter av polykarbonat och epoxiplast, till exempel i skyddsplasten på insidan av konservburkar. Nu fasar Ica ut sådana produkter. Foto: TT
Anders Turesson. Foto: Regeringskansliet

Regeringens utredare Anders Turesson vill att det hormonstörande ämnet bisfenol A ska tas bort från kvitton, biljetter och livsmedelsförpackningar.

Publicerad

Anders Turesson har haft i uppdrag att kartlägga användningsområdet för bisfenol A och lämna förslag på hur människors exponering för ämnet kan minskas. I dag, torsdag, överlämnade han sina förslag till miljöminister Åsa Romson.

Hans slutsats är att bisfenol A kan fasas ut från de främsta exponeringskällorna utan allvarliga ekonomiska konsekvenser för samhället. De främsta exponeringskällorna är termopapper, som finns i kvitton och biljetter, samt insidan på livsmedelsförpackningar, främst konservburkar.

- Utredningen visar att det går att avsevärt minska människors exponering för bisfenol A. För att lyckas med det krävs dock att ämnet tas bort från kvitton så snart som möjligt, säger Anders Turesson.

Även i livsmedelsförpackningar tycker han att bisfenol A bör tas bort från insidans ytskikt, så fort som möjligt men allra senast till år 2020.

När det gäller termopapper förespråkar han alltså ett förbud, medan han rekommenderar att regeringen formulerar ett mål om utfasning av bisfenol A i livsmedelsförpackningar till år 2020.

- Det beror bara på att startsträckan är annorlunda. Bisfenol A i termopapper kan fasas ut under en ganska kort tid, medan för ytskikten i livsmedelsförpackningar krävs en längre omställningsperiod, säger Anders Turesson.

Men innan Sverige utfärdar förbud eller mål om utfasning tycker Anders Turesson att regeringen bör invänta de EU-processer som pågår. Ett förslag till förbud mot bisfenol A i termopapper behandlas just nu inom EU, samtidigt som ämnet väntas uppgraderas nästa år när det gäller dess påverkan på fortplantningsförmågan.

- En sådan uppgradering skulle ge oss nya möjligheter att använda kemikalielagstiftningen, säger Anders Turesson.

Men hur länge ska Sverige vänta på EU?

- Vi räknar med att frågan om termopapper ska avgöras någon gång under året, men om det inte leder till ett EU-förbud återstår möjligheten att agera nationellt. Då får man undersöka hur möjligheterna ser ut, säger han.

Även Kemikalieinspektionen har tidigare föreslagit ett förbud mot bisfenol A i kvitto- och biljettpapper.


Läs utredarens förslag här.

Bisfenol A

  • Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som misstänks kunna skada fortplantningsförmågan.
  • Ämnet används bland annat vid tillverkning av plaster och epoxi.
  • Kvinnor i fertil ålder, barn och ungdomar anses vara särskilt känsliga för hormonstörande effekter.
  • Det finns dock olika uppfattningar om vilka halter av bisfenol A som kan vara skadliga för människor.
  • I dag finns ett förbud mot bisfenol A i nappflaskor inom EU. I Sverige finns även ett förbud mot ämnet i lock till barnmatsburkar.