Energi
Flytande solpaneler är på frammarsch i världen
Foto: SCG Chemicals
US Deparment of Energy anser att 24 000 reservoarer med flytande solpaneler skulle täcka tio procent av landets energibehov. Men det är i Asien som tekniken exploderar – även till havs.
Den första anläggningen installerades för 13 år sedan, men det är under de senaste fyra åren som flytande solpaneler har exploderat. Asien kommer starkt – det konstaterar Solar Energy Research Institute of Singapore (SERIS). Av de 1,1 gigawatt som genereras av världens flytande paneler står anläggningar i Kina, Japan, Indien och Sydkorea för 450 megawatt.Exempelvis har kinesernas senaste anläggning 166 000 paneler som ger en kapacitet på 40 megawatt.
Även om anläggningstypen kräver en större investering så kompenseras detta av att de är upp till 16 procent effektivare eftersom det kylande vattnet bidrar till att minska förlusten i form av värme.
– Den högre effektiviteten väger upp den högre installationskostnaden. Teknikutvecklingen borde snart göra dem likvärdiga i kostnad med landbaserade system, säger Celine Paton som är senior analytiker på SERIS till World Economic Forum.
Vill få 1 gigawatt från flytande solpaneler
Institutet anser att Sydostasien är särskilt lämpat för flytande solpaneler, och utbyggnaden pågår för fullt. Bland väntar Electricity Generating Authority of Thailand (EGAT) på att inleda bygget av en anläggning på 45 megawatt. Den ska flyta på Sirindhorn-dammen i den nordöstra delen av landet – men EGAT har planer på omkring 16 liknande projekt runt om i landet, och under de närmaste två årtiondena siktar man på att nå 1 gigawatt från flytande solpaneler. Det rapporterar IEEE Spectrum.
En lokal byggmetod har utvecklats av SCG Chemicals. De tillverkar plattformen för panelerna av en stryktålig och återvinningsbar polyeten. Pontonerna har en utlovad livslängd på 50 år, vilket är dubbelt så lång tid som panelernas bäst före datum. SCG Chemicals har redan uppfört anläggningar i östra och södra Thailand som motsvarar 5 megawatt.
I Singapore har innevånarna mycket begränsat med utrymme och taken räcker inte till. Där utvecklas en av de största anläggningarna med solpaneler som flyter ute till havs. Plattformen i Johorsundet måste vara mycket mer robust än om den hade anlagts i en damm eller en sjö. Till detta kommer problemet med att hitta en plats som inte stör sjöfarten.
Fördelar att överge land
Konceptet med att överge land har stor potential. Redan 2017 ansåg Världsbanken att flytande solpaneler har potential för att leverera cirka 400 gigawatt.
– Tekniken för flytande solpaneler har stora fördelar för länder där mark är en bristvara, eller där elnäten är svaga. Regeringar och investerare börjar bli vakna inför de här fördelarna, och vi börjar se ett intresse från ett brett spektrum av länder i Afrika, Asien och Sydamerika, sade Riccardo Puliti som överser energifrågor vid the World Bank i ett uttalande förra året.
Men även USA:s Deparment of Energy vill hoppa på tåget, detta efter en studie gjord av energidepartementets National Renewable Energy Laboratory i Colorado. Deras forskare anser att 24 000 grävda reservoarer med flytande solpaneler skulle kunna täcka tio procent av USA:s totala energibehov.