Energi
Flyget tar genväg till grön landning
Grön landning på Arlanda. Grafik: Jonas Askergren
Arlanda blir först i Europa med att testa ett nytt avancerat system för miljövänligare inflygningar. Smarta genvägar ska minska såväl bränsle och buller som restider.
En Airbus A320 från Sundsvall går in för landning på Arlanda. Men planet tar inte den vanliga omvägen söderut över Stockholm. I stället genar vi ovanför Vallentuna.
Det sparar fyra-fem minuter flygtid, 200 kilo flygbränsle och drygt 600 kilo koldioxid. Dessutom minskar bullret över bostadsområden och sjukhus.
Än så länge rör det sig om en simulerad flygtur i utvecklingsföretaget Avtechs lokaler i Åkersberga, norr om Stockholm. Men under sommaren ska tekniken användas på Arlanda, om allt går enligt planerna.
Det rör sig om de första testerna i Europa av ett nytt avancerad flygtrafiksystem som ska göra inflygningarna så effektiva och miljövänliga som möjligt. Tekniken utvecklas inom ramen för EU-projektet Mint, som leds av Avtech.
-?Det här är det mest effektiva sättet att göra flyget mer miljövänligt. Det tar alldeles för lång tid att vänta på miljövänligare plan och motorer, säger Lars Lindberg, som är en av Avtechs medgrundare.
I?dag tvingas flygplanen att flyga in i den "radiostrut" som används för att guida planen till landningsbanan. Med den nya tekniken följer flygplanets egen navigeringsdator i?stället en kortare och bättre inflygningsbana.
Utifrån information om planets position från gps och andra navigeringssystem och information om hastighet och vind räknar programvaran i planet ut den effektivaste inflygningen. Systemet räknar även ut hur planet ska bete sig för att följa den önskade rutten och landa vid rätt tidpunkt.
Målet är att flyga så lite som möjligt på låg höjd, där motorerna är mindre effektiva och orsakar mest buller. Man vill inte heller behöva växla mellan att gasa och bromsa.
För flygledarna betyder den nya tekniken att de får bättre förutsättningar att planera trafikflödet, vilket kan spara stora kostnader.
SAS-piloten Christer Staaf, som även är delägare i Avtech, ser stora vinster i tekniken.
-?I?dag är inflygningarna ofta väldigt ineffektiva för flygplanen. Jag tvingas ofta ner på låg höjd för tidigt och måste slösa bränsle, säger han.
Tekniken är en vidareutveckling av de "gröna inflygningar" som testats på Arlanda i lågtrafik sedan några år tillbaka.
Då samarbetar planets egen dator med markbaserade system för att glidflyga ner.