Energi
Flygbolaget: ”Vi vill uppmuntra till produktion av biobränsle”
Flygbolaget Bra:s två nya flygplanstyper ska sänka utsläppen från flygtrafiken rejält. Men för att nå sina miljömål krävs en övergång till bioflygbränsle.
Inrikesbolaget Bra flög nyligen från Bromma till Umeå med 45 procent bioflygbränsle i tanken. Samtidigt tog Bra nya flygplanstypen ATR 72-600 i drift, som har mer bränslesnåla motorer än flygbolagets Saab 2000.
Flygningen, som ägde rum den 1 februari, var en enskild händelse, avsedd att rikta uppmärksamhet mot frågan om grönt flygbränsle.
– Det vi ville visa är att det är fullt möjligt att flyga med det här bränslet, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef på Bra.
Planerar ni fler flygningar?
– Just nu har vi ingen inplanerad, men vi hoppas kunna genomföra det. Utmaningen är att det är svårt att få tag på, säger Emma Sandsjö.
Bränslet levererades av Air BP, och tillverkas av Altair Fuels i USA av använd frityrolja, samma typ av bränsle som Swedavia nyligen köpte in till Arlandas bränslesystem. Priset är tre gånger högre för biobränslet än för vanligt flygbränsle.
Läs mer:
Men i Norden skulle flygbränsle kunna produceras utifrån skogsråvaror, till exempel lignin, en restprodukt från pappersmassatillverkning.
– Vi vill uppmuntra till en produktion av biobränsle. För skogsindustrin är det en stor investering att ställa om sin produktion, och det de funderar på är om det finns en marknad. Vi vill skapa förutsättningar för en inhemsk marknad, säger Emma Sandsjö.
Flera liknande flygningar har genomförts tidigare, som när Malmö Aviation (i dag en del av Bra) 2015 flög från Bromma till Visby på biobränsle. Då var ett syfte att uppmärksamma Fly Green Fund, ett initiativ från aktörer i flygbranschen för att öka efterfrågan på grönt flygbränsle.
Läs mer:
Genom Fly Green Fund kan privatpersoner, företag och myndigheter vara med och betala för inköp av bioflygbränsle, till exempel för att kompensera för sina flygtimmar. Bra överväger i framtiden en modell där passagerare på liknande sätt kan bekosta det dyrare, gröna bränslet.
– Vi har många kunder som vill flyga på ett hållbart sätt. Och vi hoppas att med en storskalighet på produktion kan man komma ner i pris.
Bra ha beställt nio turbopropflygplan från den franska tillverkaren ATR som nu har börjat levererats. Det är delvis byggt i kolfiberkomposit. Saab 2000 drog 990 kilo bränsle mellan Bromma och Umeå. Det nya planet drar 840 kilo, trots att det finns plats för ett 20-tal passagerare fler.
Flygbolaget har som mål att halvera sina koldioxidutsläpp på tio år. Förra året var koldioxidutsläppet 190 000 ton.
– Vi har tagit beslut på att halvera våra koldioxidutsläpp till 2025. Det kräver dels att vi byter flygplansflotta, dels att vi kan gå över till mer bioflygbränsle. vi räknar med att minst 20 procent av bränslet 2025 ska bestå av bioflygbränsle, helst mer, säger Emma Sandsjö.
Bra ska också byta ut sin större flygplansmodell, där man i dag använder två jetmodeller från British Aerospace. Flygbolaget har beställt fem plan av Bombardiers nya modell CS 300, som togs i trafik 2016, och fem av modellen CS 100. De börjar troligen att levereras under 2018 till Bra. C Serien är konstruerad för att minska utsläpp, dra mindre bränsle och vara tystare än tidigare flygplansmodeller.