Energi

Felande sensor tömde en hel fjällsjö

Nordlys.no visar hur Gálggojávri såg ut på fredagsmorgonen efter att en felande sensor i en dammlucka tömt hela sjön. Foto: nordlys.no

Sensorn vid den uppdämda sjön Gálggojávri i Norge gav utslag om högt vattenstånd och öppnade dammluckan. Men sensorn hade fel och orsakade i stället att en hel fjällsjö tömdes på vatten.

Publicerad

Den norska tidningen Nordlys berättar om renskötarna vid Gálggojávri, nära treriksröset, som upptäckte att vattnet var borta i fredags.

- Detta är miljökriminalitet, säger renskötarna Ingir och Marja Bål till Nordlys.

De uppger att sjön måste ha tömts över en natt, eftersom vattnet fortfarande fanns kvar på torsdagskvällen.

Sjön dämdes upp under 70-talet och regleras av Troms kraft. Enligt kraftbolaget beror tömningen på en felaktig sensor. Tidningen Nord 24 berättar att sensorn gav utslag om höjt vattenstånd i magasinet och öppnade därför luckan. Men sensorn visade fel och därför tömdes vattnet.

Nu är luckan stängd och sensorn byttes ut under tisdagen. En ytterligare sensor monterades också och kopplas upp på ett annat system för att hindra att en liknande händelse ska kunna uppstå igen.

Troms kraft uppger att vattnet kommer att stiga igen, men hur lång tid det kan ta är oklart.

Renskötarna i närheten behöver sjöns vatten för dricksvatten till sig och renarna. De har kontaktat en advokat som överväger att anmäla tömningen som miljöbrott. Troms kraft har anmält händelsen till norska myndigheter.

Det svenska bolaget Jämtkraft äger en tredjedel av Troms krafts dotterbolag Troms kraftforsyning og energi. Kristina Andersson, kommunikationschef på Jämtkraft, säger att bolaget inte känner sig direkt berörda av tömningen av fjällsjön i Norge.

- Men indirekt gör vi det. Som aktieägare känner vi oss berörda och kan bara beklaga det inträffade. Men vi har största förtroende för att de kommer att hantera det här på bästa sätt, säger hon till Ny Teknik.

Jämtkraft har 17 vattenkraftsanläggningar. En tömning av misstag skulle dock inte kunna inträffa vid deras dammar, bedömer Kristina Andersson.

- Vi har våra anläggningar mycket mer i närområdet, så man ser mycket lättare vad som händer. Fallet i Norge var väldigt speciellt eftersom anläggningen ligger högt upp på fjället i väglöst land, säger hon.