Energi
Ett år med elområden - så stor blev prisskillnaden
Sveriges fyra elområden.
Det har nu gått ett år sedan Sverige delades in i fyra elområden. För elkunder i Sydsverige har det inneburit högre elräkningar. Men inte så höga som först befarades.
Den första november förra året delades Sverige in i fyra elområden. Från flera håll kommer nu statistik som visar hur det slagit mot elkunder i olika delar av landet. Villaägarnas Riksförbund har kommit fram till att en villaägare i Malmö, som ligger i elområde 4, i genomsnitt fått betala 1400 kronor mer för elen under ett år jämfört med i Göteborg som ligger i elområde 3.
Beräkningen bygger på att villan har en årlig förbrukning på 20 000 kWh och att ägaren valt att teckna ett fast ettårsavtal. Prisskillnaden för de billigaste ettårsavtalen har varit 7 öre per kWh enligt Villaägarnas rapport.
Räknat i rörligt pris har elen i snitt varit 3 öre dyrare för elkunder i Malmö och 1 öre dyrare i Stockholm enligt elbolaget Bixia. Anders Engkvist, analyschef på Bixia Energy Management, säger att det lägre än vad branschen trodde för ett år sedan.
– Före införandet förväntade man sig en skillnad på cirka 5 öre per kilowattimme för elområde Malmö, säger han i ett uttalande.
Förklaringen är bland annat det blöta vädret som resulterat i fulla vattenmagasin som gett låga elpriser i Norden.
Även den sämre konjunkturen har pressat ner elpriset.
Det genomsnittliga månadspriset i elområde 4 har legat högre än i övriga områden under hela perioden visar statistik från Nordpool.
Under oktober i år var skillnaden dock bara ett öre.
Enligt Elskling, en sajt för prisjämförelser på el, är förklaringen en hög kärnkraftstillgänglighet i kombination med ökad vattenkraftsproduktion som minskade flaskhalsproblematiken i elnätet.
Trots att prisskillnaderna inte blivit så stora som befarat är irritationen fortfarande stor bland många företagare i Sydsverige.
– För vår del har det gjort drygt 50 000 kronor på ett år, säger Michael Jonsson ägare till AD Plast i Anderstorp i elområde 4 till Ekot i Sveriges Radio. Han konstaterar att om företaget legat bara en halvmil längre norrut, och därmed i elområde 3, skulle elräkningen ha blivit betydligt lägre.
Svenska Kraftnät ser dock reformen som lyckad. Generaldirektör Mikael Odenberg säger till Ekot att prisskillnaderna är nödvändiga för att förbättra det svenska elsystemet.
– Prisskillnader är en indikation på att nätet behöver förstärkas och ett viktigt resultat av reformen. Elområdesreformen sänder tydliga signaler till bland annat Svenska Kraftnät var det är nödvändigt att göra förstärkningar av överföringskapaciteten, säger Mikael Odenberg.