– Men däremot har vi långsiktigt en olöst fråga, säger han.
– Kärnkraften står i dag för 40-45 procent av vår el och om det blir som ägarna säger så kommer den att vara helt avvecklad framåt 2040, fortsätter Baylan.
Han pekar också på att marknadsförutsättningarna tyder på att inga nya kärnkraftsverk kommer att byggas.
– Det här är en signal om att det är på riktigt. Nu är det allvar. Det här är en alldeles för viktig fråga för att försöka ta kortsiktiga politiska poäng, säger Baylan.
Regeringen har tillsatt en energikommission med de politiska partierna som till 2017 ska ta fram en plan för ett framtida energisystem för Sverige efter 2025. Baylan hoppas på en bred partipolitisk överenskommelse.
Ringhals styrelse har beslutat att alla nya och påbörjade investeringar i Ringhals reaktorer 1 och 2 ska stoppas från 2017. Därmed måste reaktorerna stängas senast 2020, enligt Ringhals vd.
Men minoritetsägaren Eon håller inte med.
– Det är alldeles för tidigt att fatta beslut om Ringhals. Det går inte nu att slå fast en slutlig livslängd, säger Roger Strandahl, kommunikationschef i Eon.
Beskedet som lämnas i dag är i enlighet med det som huvudägaren Vattenfall presenterade vid en presskonferens i april. Då talades det om stängning av reaktor 1 och 2 senast 2020, alltså fem år före tidigare utsatt tid.
Men förhandlingarna som följde med minoritetsägaren Eon kärnkraft drog ut på tiden och har beskrivits som mer komplicerade än vad som förutsågs.
Roger Strandahl vill inte kommentera hur Eon ska gå vidare, eller vilket gehör bolaget har fått för sina synpunkter.
– Stämningen mellan oss och Ringhals är mycket professionell. Att ägare har olika synpunkter är inget konstigt. Men vi har stor empati för medarbetarna på Ringhals.
Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfall Generation och ordförande i Ringhals styrelse, beklagar oenigheten i styrelsen:
– Historiskt sett har vi alltid varit eniga i de absolut flesta frågor och det är naturligtvis tråkigt att vi inte är det just nu. Det är inte så att vi har fundamentalt olika syn på marknadsläget eller reaktorernas lönsamhet, men Eon har indikerat att man velat vänta med besluten en tid. Min bedömning är att det är ett sämre alternativ eftersom man då skulle behöva starta upp en del av de investeringar vi nu sa nej till för en vecka sedan.
TT: Vilka faktorer avgjorde?
– Det är inte lönsamt helt enkelt att investera vad som krävs för att köra fram till 2025. Elpriset har rasat och effektskatten är mycket betungande, säger Wahlborg som inte ser några tecken på att den bilden kommer att förändras.
Han säger att styrelsens beslut om stoppade investeringar ger besparingar på uppemot en halv miljard kronor.
Enligt Ringhals vd Eva Halldén är konsekvensen av styrelsens beslut att Ringhals 1 och 2 under nuvarande förutsättningar inte kan drivas längre än till 2020.
– Det första vi gör nu är att titta på i vilken ordning blocken ska tas ur drift utifrån optimering av bränsleanvändning och utifrån de investeringsförutsättningar vi har fått, säger Eva Halldén till TT.
Att ta en reaktor ur drift kräver tillstånd enligt miljöbalken och Eva Halldén bedömer att själva ansökansprocessen, som Ringhals inlett, tar uppemot ett år.
– Sedan ska den hanteringen genomföras. Det är många aktiviteter som har långsiktighet i sig. Det är därför det är så viktigt att ha tydliga planeringsförutsättningar, säger hon.
Basindustrins samarbetsorganisation på elområdet, SKGS, tycker att beslutet är olyckligt. Risken finns att det blir brist på el i södra Sverige, enligt organisationen.
– Vi har förståelse för Ringhals beslut utifrån hur marknaden ser ut, men vi tycker att politiken har ett stort ansvar för hur marknaden utvecklats, säger Anna Holmberg, energidirektör på SKGS.
Effektskatten på el borde tas bort, tycker hon, och statliga subventioner till förnyelsebar el borde också stoppas. På så vis skulle kärnkraftselen få bättre lönsamhet, och reaktorerna skulle kunna drivas under hela sin fulla livslängd.
– Det vilar ett tungt ansvar på Energikommissionen nu. De ska arbeta fram villkoren för framtida elförsörjning, säger Anna Holmberg.
Miljöpartiet är däremot positivt.
– Jag ser det som ett steg närmare vårt mål om hundra procent förnybar energi, säger Miljöpartiets energitalesperson Lise Nordin om Vattenfalls besked.
Hon ser ingen risk för elbrist och höjda elpriser när Ringhals 1 och 2 stängs.
– De här två reaktorerna har inte producerat särskilt mycket el de senaste åren, säger Nordin.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!