Energi

Energiministern: ”Blandad grupp ger bäst idéer”

Ibrahim Baylan Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Redan under mina första veckor som energiminister slog det mig hur få kvinnor som var representerade vid diskussioner och paneldebatter”, säger Ibrahim Baylan. Energiministern talar i Almedalen om varför jämställdheten i energibranschen behöver öka.

Publicerad

Det har varit en intensiv vår för energiminister Ibrahim Baylan. Men i början av juni var den blocköverskridande energiöverenskommelsen i hamn. Nu ska långsiktigheten i energipolitiken vara säkrad oavsett vem som vinner nästa val.

– Energisektorn står inför mycket stora och omvälvande förändringar. Såväl marknaden som produktion, överföring och användning av energi kommer att se väldigt annorlunda ut i framtiden, säger Ibrahim Baylan.

En sådan strukturomvandling förutsätter ett flöde av nya idéer och nya perspektiv.

– Erfarenheten säger att blandade grupper med olika bakgrund lyckas bäst när det gäller att tänka i nya banor och hitta nya lösningar. En sektor som domineras av män väljer bort kompetens och hämmas i sin utveckling.

Ibrahim Baylan menar att energisektorn av ren självbevarelsedrift måste ta in flera kvinnor i företag och organisationer för att kunna möta de kommande årens utmaningar.

– Inte så att kvinnor skulle besitta någon specifik förmåga som män saknar – det handlar inte om särarter – men det handlar alltså om att bredda basen och kompetensen för framtida utveckling och beslut.

Ibrahim Baylan går inte närmare in på energibranschens omvandling, men den omfattar allt från en elmarknad som blir alltmer sammanlänkad och internationell till övergången till en förnybar energiproduktion som samtidigt ska klara försörjningen när det är mörkt och vindstilla. I den utmaningen ingår till exempel interaktiva distributionsnät, lagringskapacitet för el och effektivare energianvändning.

Läs mer:

Då duger det inte att klamra sig fast vid invanda tankemönster. Det är med Ibrahim Baylans ord en strategisk kompetensfråga.

– Om Sverige ligger i framkant med att få fram nytt tänkande och nya idéer så skapar det också en potential för tillväxt och export.

Någon ny lagstiftning eller konkreta styrmedel för att få in fler kvinnor i energisektorn är dock inte aktuellt.

– Vi jobbar vanligtvis inte med den typen av tvång. Det närmaste man kommer sådana konkreta styrmedel är förslagen om en lagstiftning för ökad kvinnlig representation i företagens styrelser i allmänhet, men det är ju inte en specifik fråga för energisektorn.

– Inom energisektorn jobbar regeringen med att tydliggöra och visa hur könsfördelningen ser ut och genom att fortsätta delta i samtal och seminarier.

Internationellt har regeringen också nominerat tre svenska kvinnor att delta i Clean Energy Education and Empowerment (C3E), ett internationellt nätverk som ska arbeta med ökad jämställdhet och fler kvinnor inom energisektorn.

Läs mer:

Ibrahim Baylan var tidigare utbildningsminister och fick då erfarenhet av hur könsfördelningen ser ut i den sektorn.

– Där råder ett kvinnoöverskott som tar sig uttryck i könsfördelningen vid seminarier och paneldebatter, fast det är mycket sällan en sammankomst består av hundra procent kvinnor. Det förekommer alltid en viss blandning. Men när jag kom till energisektorn blev det så påtagligt hur få kvinnor som deltog när branschen var representerad. Redan första veckorna slog det mig spontant att det här inte kan vara bra.

Ibrahim Baylan är uppenbart lättad över att partisamtalen om energipolitiken nådde fram till en överenskommelse. Det har, som han säger, varit mycket nattarbete under våren. Och den 5 juli finns energiministern på Kraftkvinnornas jämställdhetsseminarum i Almedalen för att argumentera för ökad jämlikhet i energibranschen.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!