Energi
Energiminister Ibrahim Baylan: Kärnkraften blir kvar
Ibrahim Baylan (S) Foto: TT
Inget parti vill ha en snabbavveckling av kärnkraften, hävdar energiminister Ibrahim Baylan (S). Han ser goda möjligheter att nå en bred politisk överenskommelse om Sveriges framtida energiförsörjning.
Regeringens mål är ett förnybart energisystem, men Baylan tror att de mest moderna reaktorerna kan komma att vara kvar ända till 2045. Han påpekar också att de äldsta reaktorerna tekniskt sett har en livslängd till ungefär 2025, men att låga energipriser kan göra dem så olönsamma att de ändå stängs tidigare.
– Vi är överens i regeringen om att detta är en fråga för kärnkraftsägarna och marknaden att avgöra. Vi kommer inte att lägga fram några förslag i riksdagen om snabbavveckling som man gör i till exempel, sade han i samband med en träff med riksdagsjournalisterna.
Energikommissionen ska tillsättas i slutet av februari och regeringen arbetar för närvarande med direktiven och funderar över vem som ska vara ordförande. Kommissionen ska vara klar med sitt arbete vid årsskiftet 2016-2017. Baylan är optimistisk, dels för att Sverige bedöms ha ett energiöverskott de närmaste åren, dels för att han ser stora likheter i partiernas energipolitik.
– Det finns inget parti i riksdagen i dag som vill ha en snabbavveckling av kärnkraften, säger Baylan.
Med det menar han att inget parti vill stänga reaktorer genom politiska beslut. Allianspartierna vill dessutom tillåta att nya reaktorer ersätter gamla. Baylan konstaterar dock att riksdagens beslut från 2010 om att tillåta ny kärnkraft kommer att ligga kvar under mandatperioden, eftersom en majoritet bestående av Allianspartierna och Sverigedemokraterna står bakom den. Han ser ingen anledning att kommissionen ska förhandla om att riva upp den lagen, även om det säkert blir diskussioner.
– Men en energikommission ska inte bara titta på denna mandatperioden, utan på de närmaste åtta-tio mandatperioderna, säger Baylan.
Energiskatter blir sannolikt en viktig fråga för kommissionen, men Baylan vill inte gå in på om skatten på kärnkraft bör höjas för att skynda på omställningen till förnybar energi.
– Jag vill inte föregripa diskussionerna, säger han.
Kärnavfallsavgifter och försäkringspremier kan dock komma att justeras framöver, enligt Baylan.
Gilla Ny Teknik på Facebook