Energi

Elsnål fuktfångare torkar krypgrund

Jonas Wamstad i krypgrunden under Bergaskolan i Uppsala med Airwatergreens nya avfuktare. Hittills har en handfull aggregat sålts. Foto: Airwatergreen

Fukt i källare och krypgrunder kan leda till mögelskador. Nu lanserar ett företag i Uppsala en ny typ av energisnål avfuktare som tar hand om fukten innan den hinner göra skada.

Publicerad

Bergaskolan i Uppsala är ett typiskt exempel på en byggnad som kan få problem med mögel om inte fukten hålls i schack. Byggd på 1960-talet har den en oisolerad krypgrund i betong.

– Riskerna med den här typen av hus uppmärksammas alltmer, säger Jonas Wamstad, vd för Airwatergreen.

Företaget har sedan starten för fem år sedan utvecklat en ny typ av avfuktare. Tre aggregat står sedan en tid i Bergaskolans krypgrund. Där suger de in fuktig luft i en kammare som innehåller kiselgel – ett vanligt fuktabsorberande material.

När gelen inte kan suga upp mer fukt startar nästa steg. Kammaren stängs och värms upp. Då stiger trycket vilket får vattenångan att kondensera och rinna ut genom en slang. Efter det börjar processen om på nytt.

– Som ett element som dessutom suger upp fukt, säger Jonas Wamstad.

Efter flera års utveckling hoppas han att försäljningen ska ta fart. Hittills har bara en handfull aggregat sålts. Ett står i ett bergrum som tillhör Fortifikationsverket.

Det är i svala utrymmen som tekniken kommer bäst till sin rätt. Där fungerar inte vanliga kondensavfuktare. Och jämfört med en traditionell sorptionsavfuktare – som också absorberar fukt men som sedan blåser ut den som varm ånga – är Airwatergreens teknik mer energisnål.

Jonas Wamstad hänvisar till ett jämförande test som företaget låtit göra hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP.

- Det visade att vår teknik bara kräver omkring hälften så mycket energi per kilo fukt som avlägsnas vid temperaturer mellan 0 och 15 grader, säger han.