Energi
Elbolag vill köpa solenergi från rymdkraftverk
Fångar solen 24 timmar om dygnet
"Sätt ett 200 MW solkraftverk i rymden och skicka energin som mikrovågor till jorden, så köper vi 1700 GWh i femton år". Beställningen kommer från Kaliforniens största energibolag, PG&E.
Pacific Gas & Electric är Kaliforniens största energibolag, med 5 miljoner elkunder och 4 miljoner gaskunder. I veckan gick företaget ut med en spektakulär beställning till det lilla utvecklingsbolaget Solaren - bygg ett rymdbaserat solkraftverk så köper vi ström på långtidskontrakt.
Grundtanken är att skicka upp mängder med solpaneler av samma typ som används på satelliter och rymdstationen ISS. Solkraftverket ska placeras så att solstrålarna ständigt når det och således kan producera el 24 timmar om dygnet.
Företaget Solaren har patent på en metod att överföra energi från rymden med hjälp av mikrovågor och därefter omvandla strålningen till elström. Omkring tio ingenjörer arbetar på Solaren, alla med tidigare erfarenhet från flyg- och rymdindustrin.
Ett stort frågetecken är finansieringen av projektet. Kostnaden för att få upp solkraftverket, som skulle bli mer än tio gånger så stort som rymdstationen ISS, beräknas bli väldigt hög, även om några summor inte har nämnts. Men Jonathan Marshall, talesman för PG&E, säger till renewableenergy.com att potentialen för solenergi från rymden är så stor att en tung investering är motiverad.
Enligt planerna ska solkraftverket tas i drift under 2016 och ge 800 GWh första året och därefter 1700 GWh under resten av den femtonåriga kontraktsperioden.