Energi
Efter Fukushima: SSM föreslår nytt kylsystem
Strålsäkerhetsmyndigheten har presenterat ett förslag till design av ett oberoende system som ska kyla reaktorhärden om en katastrof inträffar.
(Uppdaterad) Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har sedan 2004 förberett krav på hur reaktorhärden kan kylas om de ordinarie system som pumpar in vatten slås ut vid exempelvis olyckor och långa elavbrott uppstår.
Efter Fukushimahändelserna aktualiserades behovet av "oberoende härdkylning" och nyligen lade SSM fram en promemoria om vilken design det oberoende kylsystemet ska ha och vilka säkerhetskrav det ska klara.
Enligt enhetschefen Jan Hanberg på SSM finns oberoende kylning med i de handlingsplaner som togs fram efter stresstesterna av kärnkraftsverken. Syftet är att förhindra härdsmältor om extrema händelser sker.
Det extra kylsystemet ska kunna aktiveras och sättas igång oberoende av andra system och få sin el från en oberoende kraftkälla. Det ska klara att pumpa in kylvatten över härden i minst 72 timmar och vattnet ska hämtas från en särskild tank utanför reaktorinneslutningen, enligt promemorian.
Nästa steg är att kärnkraftsoperatörerna får tycka till om förslaget. Tanken är att de nya kraven på nya, oberoende kylsystem ska vara installerade på de svenska kärnkraftverken senast 2020.
Det finns också andra reservsystem som kan pumpa in vatten, men tanken är att de nya ska vara helt oberoende, och höja skyddsnivån mot härdsmältor till en högre nivå.