Energi

Dubbel avgift för kärnavfall

Kostnaderna för att ta hand om avfallet från de svenska kärnkraftverken har underskattats. Regeringen har redan mer än fördubblat kärnkraftsbolagens avgifter till den fond som ska täcka behoven. Men mer pengar kan behövas.

Publicerad

Att avveckla den svenska kärnkraften kostar 78 miljarder. I dag finns 46,5 miljarder kronor i Kärnavfallsfonden, som ska bekosta avveckling och slutförvaring. Men kostnaderna har ökat snabbare än värdet på fonden och utbetalningarna är redan i dag större än avgifterna som kärnkraftsbolagen betalar in.

Avgifterna har länge legat på omkring 1 öre per kilowattimme, men i december 2011 höjdes den drastiskt. Fram till 2014 ska kärnkraftsbolagen betala i snitt 2,2 öre per kilowattimme till fonden. Strålskyddsmyndigheten, SSM, ville ha en betydligt större höjning till hela 3 öre i snitt.

– Det var svårt att få igenom en sådan ökning, för under många år har bilden cementerats att avgiften ska ligga på ungefär ett öre. Men samtidigt har det reella värdet av avgiften sjunkit hela tiden, säger Björn Hedberg, enhetschef på SSM.

1982 var avgiften 4,5 öre per kilowattimme räknat med dagens prisnivå, mer än dubbelt så hög som dagens även efter den drastiska höjningen i december.

– Om avgiften är för låg alltför länge kommer den till slut att behöva ökas extremt mycket. Hur hög den kan bli vet jag inte, säger Björn Hedberg.

I fjol betalades en miljard in som avgifter, medan hela 1,4 miljarder betalades ut. Dessutom har 20 miljarder har redan tagits ur fonden, bland annat till forskning och utveckling för slutförvaret.

Beräkningen av de framtida kostnaderna görs av Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Företagets senaste rapport visade att de beräknade återstående kostnaderna har ökat med 18 miljarder sedan 2007. Ändå bedömer SSM att kostnaden har underskattats.

SSM, Kärnavfallsfonden och Riksgälden har i uppdrag att se över finansieringslagen och förordningar om hur kostnaderna beräknas. Utredningen fick nyligen ett år till på sig och ska vara klar i maj 2013.

– Det finns en risk att staten får stå för kostnaderna. Det är kontroversiellt att föreslå att höja avgifterna med en faktor tre, men min bedömning är att de kommer att öka. Vi står för våra siffror, säger Björn Hedberg.