Energi

Dramatiskt minskade utsläpp i Kina efter coronavirusets utbrott

Minskat antal flygningar. Foto: Flightradar/New York Times
Satellitbilder från Nasa visar minskade utsläpp. Foto: Nasa
Avgångar från ett antal av Kinas flygplatser. Foto: Flightradar

Kina har blivit grönare efter virusutbrottet. Men landet kan komma att svara med ”klimathämnd”.

Publicerad

Inställda flygningar och stängda fabriker kan ha minskat Kinas utsläpp med så mycket som en fjärdedel under de två sista veckorna i februari, jämfört med motsvarande period ifjol. Nedgången under de tre senaste veckorna motsvarar ungefär 150 miljoner ton koldioxid. Det säger Lauri Myllyvirta, en analytiker vid Center for research on energy and clean air, till New York Times.

Som en jämförelse var Sveriges klimatpåverkande utsläpp 51,8 miljoner ton år 2018, enligt siffror från Naturvårdsverket.

Spridningen av coronaviruset tog fart mitt under det kinesiska nyåret. I vanliga fall syns en nedgång i produktion och utsläpp under högtiden, men siffrorna återgår sedan snabbt till vanliga nivåer. I år har de förblivit låga.

Kinas förbrukning av kol låg en månad före det kinesiska nyåret på 77100 ton per dag. En månad efter det kinesiska nyåret? 41570 ton per dag. Spannet mellan 2014 och 2019 – en månad efter nyåret – var 57000 till 71000 ton per dag. Det uppger sajten Carbon Brief.

”Uppseendeväckande nog så försämrades alla indikatorer för utnyttjande av industrikapacitet – kolkraftverk, stålproduktion, raffinaderier – under den vecka som började 10 februari”, skriver Carbon Brief. I normala fall hade det datumet inneburit att kinesiska företag återupptagit sin normala verksamhet.

”Dramatisk nedgång”

Samtidigt har den amerikanska rymdmyndigheten Nasa publicerat satellitbilder som visar en rejäl minskning i utsläppen av kvävedioxid i Kina. Utsläppen i Wuhan och i stora delar av norra Kina har nästan försvunnit. Nasa framhåller dock att myndigheten tror att detta ”delvis” kan ha med coronavirusutbrotten att göra – utan att förklara vad det annars skulle bero på.

– Det här är första gången jag sett en så dramatisk nedgång över ett så stort område under en specifik händelse, säger Nasa-forskaren Fei Liu, i en artikel på myndighetens hemsida.

Flygindustrin har också drabbats hårt av coronavirusets framfart. Med data från Flightradar24 rapporterar New York Times att antalet avgångar och ankommande plan per dag minskade från 15072 till 2004 mellan 23 januari och 13 februari.

Kan bli kortvarig effekt

Coronavirusets eventuella effekter på miljön riskerar dock att bli kortvariga. Li Shuo, en rådgivare för Greenpeace Asia, säger till New York Times att kinesiska bolag vid tidigare nedgångar tenderat att öka produktionen för att ta igen det som gått förlorat. Något som Li Shuo kallar för ”klimathämnd”.

Det kan också bli så att Kinas satsning på en grön ekonomi åsidosätts till förmån för ekonomisk tillväxt.

– Att kontrollera utbrottet och bibehålla ekonomisk tillväxt kommer nu att bli Kinas högsta prioritet. Och sedan tidigare vet vi att när ekonomisk tillväxt prioriteras så hamnar miljöagendan i baksätet, säger Li Shuo.