Energi

Det porösa berget kan lagra förnybar energi

I stor skala skulle tryckluften teoretiskt kunna stå för hela Storbritanniens elbehov vintertid. Foto: Dave Souza

El från vindkraft kan omvandlas till tryckluft. Den kan sedan lagras i porösa berg på Nordsjöns botten. Det anser forskare vid University of Edinburgh.

Publicerad

Energilagring är att hett område, inte minst när vi går över till förnybart. Vind och sol levererar stora mängder energi under vissa tider, och då behöver man ta hand om överskottet för att kunna pytsa ut elen när den behövs. Nyligen öppnade världens största anläggning som kombinerar batterier med solceller på Hawaii, och just nu verkar många vara sugna på att investera i batteriteknik. Men det finns många andra idéer kring hur man kan ta hand om överskottsenergin.

Ett exempel är med tryckluft. I dag finns ett tiotal anläggningar där elen driver en motor som komprimerar luften. En nackdel är att man förlorar stora mängder energi i form av värme vid kompressionen. Forskare vid University of Edinburgh vill trots detta använda metoden för att lagra överskottet från Storbritanniens vind- och tidvattenanläggningar.

Universitetets studie visar att porösa klippor under vattnet i Nordsjön skulle kunna användas för lagringen. Tanken är att en djup brunn borras ned i sandstenen, vars porer kan absorbera en stor mängd komprimerad luft lagrad under högt tryck. Forskarnas beräkningar visar att bara de porösa klippor som finns under Nordsjön skulle kunna täcka 1,5 gånger britternas typiska energibehov under januari och februari.  Men i stor skala skulle tryckluften teoretiskt kunna stå för hela Storbritanniens elbehov vintertid.

– Den här metoden skulle göra det möjligt att lagra förnybar energi producerad sommartid till de där kyliga vinternätterna. Det kan utgöra ett genomförbart om än dyrt alternativ för att säkerställa att Storbritanniens tillgång på förnybara el är stabil mellan säsongerna. Mer forskning skulle kunna hjälpa oss att vässa processen och få ner priset, säger dr. Julien Mouli-Castillo vid University of Edinburghs School of GeoSciences till Engineering & Technology.

Liknande processer testas i saltgruvor i Tyskland och USA, men en stor fördel med det brittiska förslaget är att lagringen hamnar nära själva kraftverken till havs.