Energi
De vill digitalisera proppskåpet
Stockholmsföretaget Manetos Labs har tagit fram en smart brytare som kan mäta och styra elanvändningen i ett hus i realtid. Snart ska prototypen testas i flera villor.
I de flesta hems elcentraler sitter så kallade dvärgbrytare, som har i uppgift att bryta strömmen snabbt om överbelastning uppstår.
Idén att utveckla en smartare brytare uppstod hos Manetos Labs när vanliga brytare plockades isär.
– Vi såg att det var ren mekanik i brytarna, vilket vi tyckte var märkligt. Så vi utvecklade en elektronisk brytare, berättar Charlotta Holmquist, operativ chef på Manetos Labs.
Den nya brytaren är enligt företaget betydligt snabbare, och därigenom säkrare, än befintliga brytare.
– Vi kan bryta strömmen på nanosekunder, säger Charlotta Holmquist.
Tanken är att brytaren ska installeras i elcentralen – en uppgift som måste utföras av en elektriker. Sedan kan den sköta fler uppgifter än att bara slå av strömmen vid överbelastning.
Till exempel kan brytaren visa hur mycket elektricitet som dras av husets olika apparater. Brytaren kommunicerar via en gateway trådlöst till molnet, där informationen bearbetas och sparas. Genom en app ska man i telefonen kunna följa husets elförbrukning.
Läs mer:
Men Manetos Labs bedömer att brytaren inte bara är intressant för villaägare. Företaget siktar även på energibolag, som behöver kunna hantera perioder med stor energianvändning.
– Alla går och duschar exakt samma klockslag. Genom smarta brytare kan till exempel element slås av när belastningen är som störst. Då får man en smart lastbalansering, säger Charlotta Holmquist.
Företaget planerar att ta fram en tjänst som innebär att brytaren kan användas för att ladda en elbil så billigt som möjligt. Även belysning och element med direktverkande el ska kunna kopplas till brytaren. Då ska användaren kunna ställa in att olika rum ska ha olika temperaturer, eller att alla lampor släcks när den sista personen lämnar hemmet.
Målsättningen för Manetos Labs är att brytarna ska kunna användas för att styra, mäta och kommunicera med alla apparater som är anslutna till elnätet i hemmet. Men än så länge finns produkten inte på marknaden.
Företaget har sökt patent på sin lösning och tagit fram en prototyp. Men utveckling pågår fortfarande. Nästa år är planen att brytaren ska testas i ett tiotal villor.
Har byggt upp Bank-id
Manetos Labs har tidigare hetat ATC Solutions och Scypho Solutions.
Manetos Labs är dotterbolag till Manetos, som tidigare har hetat ATC Industrial Group och Scypho Sweden. Bolaget utvecklar digital teknik för att styra värmepannor på ett smartare sätt.
Trued Holmquist, vd för Manetos Labs, har tidigare byggt upp och varit vd för Bank-id. Innovatören Jan Johansson är mannen bakom förstudien på Ericsson som ledde till den uppmärksammade rapporten som förutspådde att 50 miljarder prylar kommer att vara uppkopplade 2020.