Energi

De ska bygga Nobelpristagarens batteri med glaselektrolyt

Bild från Hydro-Québec. Foto: Hydro-Québec

Bland Nobelpristagarens innovationer finns batteriet med en elektrolyt av dopat glas som laddas snabbt och har en stor lagringskapacitet. Nu tror Hydro-Québec att de kan leverera John Goodenoughs glasbatteri om två år.

Publicerad Senast uppdaterad

Som en av upphovsmännen bakom litiumjonbatteriet fick John Goodenough dela 2019 års Nobelpris i kemi med Akira Yoshino och Stanley Whittingham.

Även vid hög ålder har John Goodenough behållit sin ställning som en auktoritet inom forskningsområdet. Nu ska Hydro-Québec vidareutveckla ett batteri med fast elektrolyt av glas. Det rapporterar IEEE Spectrum.

John Goodenough har utvecklat tekniken i samarbete med Maria Helena Braga, vanligtvis hemmahörande vid University of Porto i Portugal.

I batteriet agerar glas elektrolyt, och anoden består av en alkalimetall som litium, natrium eller kalium.

I litiumjonbatterier med flytande elektrolyt finns problemet med dendriter, små utväxter på elektroden, som kan leda till kortslutning i batteriet, och brand. Med en fast elektrolyt uppstår inte det problemet.

Goodenough har tidigare uppgett att deras koncept levererar en energilagringskapacitet som är tre gånger högre än ett jämförbart litiumjonbatteri. Och enligt Braga laddas batteriet på minuter snarare än timmar. Hydro-Québec hoppas att företaget inom två år ska ha tekniken redo för en eller flera kommersiella partners.

Det kanadensiska kraftbolaget har redan tidigare tagit fram första generationens batterier med fast elektrolyt, så kallad solid state-batterier, med en elektrolyt av litiumpolymer. Det används nu i bussar och för energilager. Nyligen gick företaget ut med att man har inlett ett samarbete med Daimler Benz om utvecklingen av den andra generationens solid state-batteri, som får en organisk litiumbaserad fast elektrolyt.

Hydro-Québec refererar till Goodenough och Bragas lösning som den tredje generationens solid state-batteri.

Nu ska de 120 anställda vid bolagets forskningsanläggning jobba vidare med glasbatteriet. De har redan tidigare tagit sig an en annan av Goodenoughs innovationer: hans litiumjärnfosfat-batteri.