Energi
De odlar i öknen – solpaneler ”skördar” vatten från luften
Forskarna metod gjorde det möjligt att odla vattenspenat i öknen. Deras hydrogel fångar in vatten ur luften, och med överskottsvärmen från solpaneler utvinns vätskan ur materialet.
En förhållandevis stor del av världens befolkning har inte tillgång till säkert dricksvatten, och ofta saknas möjligheter till konstbevattning av grödor. Men i Saudiarabien, där den årliga nederbörden ligger på 102 mm, har King Abdullah University of Science and Technology, Kaust, testat teknik som kan tackla båda problemen.
I vanliga solpaneler omvandlas en majoritet av solstrålningen till värme. Kaust har lagt till en hydrogel som fångar in vatten ur luften, och sedan släpper det ifrån sig i flytande form när solpanelens överskottsenergi värmer materialet. Samtidigt kyler hydrogelen solpanelerna vilket ökar deras elproduktion. Det skriver Science Daily.
Mellan maj till juni förra året genomförde forskarna ett test där solpanelen hade en storlek motsvarande ytan på en skolbänk. Med hydrogelen ökade energiproduktionen med 9 procent, och under 14 dagar plockades cirka två liter vatten ut ur hydrogelen.
Vattnet användas för att odla örten vattenspenat, och 57 av 60 planterade frön satte skott, att jämföra med noll frön i kontrollgruppen. Stjälkarna hann bli 18 cm långa och var redan på väg att växa ur sin behållare när studien avslutades. Enligt forskarna har de lyckats skapa ett självunderhållande odlingssystem som integrerar vatten- och elförsörjning. De har döpt systemet till WEC2P.
Hur mycket vatten som kan samlas in påverkas dock av mängden solstrålning på panelerna samt lufttemperatur och vindstyrka. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports Physical Science.