Energi

Därför blir Japan utan kärnkraft i maj

Japan kommer att "tillfälligt” vara helt utan kärnkraft från 6 maj. Det slog industri- och energiminister Yukio Edano fast på söndagen, enligt tidningarna Japan Times och Mainichi.

Publicerad

Regeringens försök att övertala guvernören i den västra regionen Kansai att gå med på återstart av de båda reaktorerna Oi 3 och 4 misslyckades.

Av de 54 reaktorer Japan hade  före katastrofen i mars 2011 är just nu bara en igång, och den stängs enligt plan den 6 maj för revision.

Övriga reaktorer har stängts av olika skäl. De flesta har bytt bränsle och genomfört en del säkerhetshöjande åtgärder.

Men den nya kärnkraftsinspektionen som ska säkra en verkligt oberoende granskning har ännu inte bildats, trots beslut om detta. Den gamla, diskrediterade myndigheten NISA  under industri- och energidepartementet METI, har genomfört stresstest (liknande EU:s).

Det räcker inte för guvernören i Fukui, borgmästaren i Osaka och andra berörda lokalpolitiker. Vem som egentligen bestämmer är långt ifrån glasklart men hittills har åtminstone guvernören haft vetorätt om återstart.

Att Japan, som tidigare fick 30 procent av sin el från kärnkraft, nu blir helt utan, är en svår motgång för premiärminister Noda. Regeringen försök att få igång någon reaktor innan den sista stängs har ansetts psykologiskt viktigt.

Nu när Japan för första gången sedan 1966 faktiskt blir helt utan kärnkraft så blir det ännu svårare att få lokal acceptans för återstart någonstans.

Vad som händer på lite längre sikt är omöjligt att förutse, mer än att alla inte kommer att återstarta. Guvernören i Fukushima har till exempel sagt att det är otänkbart att driva någon av de tio reaktorerna i Fukushima Daichii och Daini. Av dessa är bara de fyra förolyckade reaktorerna officiellt stängda för gott.

Opinionen mot kärnkraft är mycket stark, och den tidigare blocköverskridande enigheten i denna fråga håller på att spricka upp. Det gäller inte bara guvernörer och borgmästare som vill bli omvalda.

Även industriminister Edano sade i förra veckan att målet är att avveckla all kärnkraft i Japan, men att detta var hans ”personliga åsikt”.