Energi

Citrusrester blir biogasel

Biogas framställs av citrusrester i denna pilotanläggning utanför Catania. Foto: Empedocle

Rester från apelsinjuicen som pressas på Sicilien används i en pilotanläggning för att bli biogas, som driver ett elverk.

Publicerad

Vid juiceframställning på Sicilien återstår varje år 340000 ton pressrester i form av skal, kärnor och fruktkött.

Med stöd av Coca-Cola Foundation har den kooperativa organisationen Empedocle tagit fram en pilotanläggning för att framställa biogas av pressresterna. För de vetenskapliga studierna svarar universitetet i staden Catania på östra Sicilien.

Sensorer håller koll på bakteriefloran bland citrusresterna och kontrollerar kvaliteten på biogasen. Förutom tekniska studier görs även studier av ekonomin i projektet. Pressresterna kan även blandas med annat jordbruksavfall för gasframställning.

Bara citrusresterna ger en kostnadsbesparing för elgenerering på tio miljoner euro per år.

Beräkningar visar att 20 biogaskraftverk skulle räcka för att förse hela Sicilien med el.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!