Energi
Chalmers gör metanol av solljus
Dinko Chakarov med ett laserbaserat vakuumsystem som används för att studera växelverkan mellan ljus och nanopartiklar.
Solljus, koldioxid och vatten ska bli metanol i ett nytt nordiskt forskningsprojekt som leds från Chalmers.
(Uppdaterad) Forskare från hela Norden deltar i projektet som har en budget på cirka 20 miljoner fördelat på fyra år. Målet är att utveckla en process för att tillverka metanol direkt från solljus.
Så här ska det fungera: Solljuset träffar paneler med en fotokatalytisk yta som skräddarsytts för att fånga in så mycket solljus som möjligt. Energin används för att spjälka vatten till vätgas och syrgas.
Koldioxid som annars hade släppts ut i atmosfären fångas in och reagerar med vätet och bildar metanol, CH3OH.
Metanolen kan sedan lagras och användas som fordonsbränsle.
Tekniken finns redan på labbet. Målet med projektet är att utveckla en process som är tillräckligt enkel och billig för att kunna användas i stor skala.
-Dit är det kanske tio år, säger Dinko Chakarov, biträdande professor i fysik på Chalmers och den som leder det nya projektet som går under namnet Nordic Initiative for Solar Fuel Development (NISFD).
Forskningen ska bland annat resultera i bättre och mer stabila katalysatorer. För att öka verkningsgraden används nanoteknik. Ytan utformas för att fånga så mycket som möjligt av solens energi.
Ett trick som Chalmersforskarna tar till är att använda så kallade plasmoner.
Det handlar om nanopartiklar av koppar som Dinko Chakarov beskriver som små optiska antenner med förmåga att fångar mycket ljus.
Tekniken är inte ny. Dinko Chakarov forskar sedan tidigare på att använda den för att tillverka vätgas. Det nya är att lägga till ett extra katalytiskt steg för att få fram metanol.
–Det är en anpassning till verkligheten. Vätgas är fortfarande svårt att lagra och transportera. Därför har vi nu gått över till att tillverka metanol, som är ett lätthanterligt bränsle.
Enligt Dinko Chakarov är det fler företag och forskargrupper runt om i världen som nu inriktar sig på att tillverka metanol istället för vätgas. I projektet deltar till exempel isländska Carbon Recycling som redan har en process för att tillverka metanol genom elektrolys.
Ett annat sätt att tillverka metanol är att utgå från biomassa. En sådan anläggning planeras till exempel i Sverige av Björn Gillberg.
Men Dinko Chakarov anser att det en ”omväg” att tillverka metanol från biomassa. Solenergin tillvaratas 50 gånger mer effektivt om den kan fångas direkt och utnyttjas i de kemiska reaktionerna.
- Även jämfört med elektrolys är detta en direkt och mer effektiv metod, säger Dinko Chakarov.
Metanol
Metanol eller träsprit är den enklaste av alla alkoholer, med den kemiska beteckningen CH3OH. Metanol kan blandas i bensin, eller, efter små förändringar, användas ensamt i dagens bensinmotorer. Det kan enkelt göras om till DME eller biodiesel och användas i dagens dieselmotorer. Det kan även användas i bränsleceller samt förbrännas i befintliga kraftverk. Metanol kan dessutom användas som råvara till många produkter vi idag får från olja, till exempel plaster.
Källa: Chalmers