Energi
Bubblor och ultraljud ersätter högtryckstvätt
15 år av forskning ligger bakom munstycket som utvecklats av Tim Leighton och Peter Birkin.
Ett nytt sätt att tvätta rent med vanligt, kallt vatten kan spara både vattenmängd och energi i industrin. Hemligheten är en kombination av bubblor och ultraljud.
Industrin gör av med stora mängder vatten, energi och kemikalier för att tvätta detaljer och färdiga produkter. De båda brittiska forskarna Tim Leighton och Peter Birkin vid universitetet i Southhampton har utvecklat en liten apparat i form av ett munstycke som skruvas fast direkt på en kran eller slang och som ökar den rengörande förmågan hos vanligt, kallt vatten.
För sin uppfinning har de i dagarna tagit emot ett stort uppfinnarpris på motsvarande 2,7 miljoner kronor från den brittiska vetenskapsakademin Royal Society.
När vattnet strömmar igenom munstycket genereras omväxlande bubblor och ultraljud som sedan följer med vattnet. Båda dessa åtgärder gör att vattnets rengörande effekt ökar. Enligt forskarna fungerar bubblorna som mikroskopiska ”smarta skurborstar” som kommer åt smuts in i minsta spricka.
Till tidningen The Engineer förklarar professor Tim Leighton att: ”När bubblorna når ytan (som ska rengöras) får ultraljudet dem att ändra form och börja röra fram och tillbaka.”
På mikronivå uppstår då krafter kring bubblornas väggar som ger den renande effekten.
Med hjälp av prispengarna ska munstycket utvecklas till en produkt och enligt pressmeddelandet på universitetets hemsida har licenser redan sålts för test av tekniken bland annat på sjukhus och i industrin.
Forskarna har även tagit patent på munstycket.
Jämfört med exempelvis en högtryckstvätt går det åt betydligt mindre vatten och energi. Enligt forskarna är vattenåtgången uppskattningsvis 2 liter per minut istället för 20 liter per minut och energiåtgången 200 W istället för 2kW. Metoden är också mer skonsam mot detaljerna som ska rengöras och sprider inte lika mycket smuts i omgivningen som en högtryckstvätt.
Jämfört med dagens ultraljudstvättar är den också mer flexibel.