Energi

Borrar kilometerdjupa hål med elpulser

Med urladdningar tar man sig ner i berget med metoden EIT. Foto: TU Dresden
Ett borrhål framtaget med tekniken EIT. Foto: TU Dresden

Med en serie elektriska urladdningar går det mycket snabbare att borra kilometerdjupa hål i urberget än med konventionell borrutrustning.

Publicerad

Vid konventionell borrning till flera tusen meters djup i urberget, exempelvis i jakt på geotermisk energi, blir borrhastigheten endast omkring 1 meter per timme. Efter 50 – 60 timmar är borrhuvudet så utslitet att det måste bytas.

Vid borrdjup på 3000 meter tar det runt 20 timmar att ta upp, byta och sänka ner det nya borrhuvudet.

Själva borrningen står därför för 90 procent av investeringskostnaderna i geotermiska projekt med djupa hål.

Forskare vid Dresdens tekniska universitet utvecklar nu en teknik kallad Electric impulse technology, EIT, som med hjälp av elpulser på 400 kV fragmenterar berget och sänker borrkostnaderna med 30 procent.

Man har vid försök framställt drygt 30 cm vida borrhål. Det borrkax som uppstår spolas undan med ickeledande borrvätska.

Forskarna arbetar nu med att anpassa metoden för vardagsbruk där utrustningen måste tåla temperaturer på upp till 200 grader Celsius och tryck på 1000 bar. Utrustningen ska dessutom kunna arbeta oavbrutet minst 500 timmar. En EIT-utrustning behöver en effekt av 20 kW.

Man strävar efter att bygga den nya borrtekniken så att utrustningen passar i borriggar som redan används av djuphållsborrare.

Vid borrning efter geotermiska energikällor behöver man ofta gå ner till djup på 3500 – 5000 meter för att hitta vatten vid temperaturer på minst 150 grader Celsius. Med EIT-borrning räknar man med att kunna ta sig ner i djupet med hastigheten 2 meter i timmen och till 30 procent lägre kostnad än vid konventionell borrning.

Mer om projektet här.