Energi
Bisfenol A ökar känsligheten för stress
Råttfoster som utsätts för det hormonstörande ämnet bisfenol A blir känsligare för stress som vuxna, enligt ny forskning. Resultaten ökar farhågorna för att kemikalien kan leda till psykiatriska sjukdomar hos människor.
I en grekisk studie utsattes dräktiga råttor för bisfenol A. Deras ungar fick annorlunda stressreaktioner jämfört med råttor vars mammor inte hade fått i sig kemikalien.
– Honorna var mer stressade, de fick högre värden av stresshormonet kortisol utan någon yttre påverkan, berättar Joëlle Rüegg, forskare vid Karolinska institutet och Swetox.
Men råttungarna utsattes inte för bisfenol A efter födseln. Förändringarna hade alltså uppstått under fosterstadiet.
Joëlle Rüegg har tillsammans med en svensk forskargrupp arbetat vidare med de grekiska resultaten. Genom undersökningar av råttungarnas hjärnor såg forskarna störningar i epigenetiken, det vill säga systemet som reglerar vilka gener som ska aktiveras.
– Organismen är som mest känslig när den utvecklas, det är då de epigenetiska mönstren fastställs. Om en kemikalie stör då uppstår ett fel i programmeringen av generna som kan fortsätta hela livet, säger Joëlle Rüegg.
Regleringsmekanismerna är ärftliga från cell till cell, vilket innebär att en epigenetisk förändring som uppstår blir mycket långvarig.
I försöket utsattes råttmammorna för relativt höga halter bisfenol A, 40 mikrogram per kilogram kroppsvikt och dag, vilket är mer än vad människor vanligtvis får i sig. Men forskarna såg även de epigenetiska förändringarna i musceller som utsattes för betydligt lägre halter.
Resultaten ökar farhågorna att bisfenol A kan leda till psykiatriska sjukdomar hos människa. Sedan tidigare finns epidemiologiska studier som visar att barn som tidigt utsätts för bisfenol A har ökad ångest och ökad risk för adhd.
– Kroppens hantering av stress är ofta störd vid psykiatriska sjukdomar. De gener som hade epigenetiska förändringar i råttor efter bisfenol A-exponering är också felreglerade hos människor bipolär sjukdom och posttraumatiskt stressyndrom, säger Joëlle Rüegg.
Även i andra studier har forskare sett samband mellan bisfenol A-exponering och störd stressrespons i djurförsök.
– Det som vi har lagt till är att epigenetiska mönster också påverkas. Det kan vara en förklaring till varför stressresponsen är störd, säger Joëlle Rüegg.
Än så länge har Joëlle Rüegg och hennes kolleger inte lyckats visa exakt hur förändringen av bisfenol A-utsatta råttor går till på molekylnivå. Den saken ska de nu arbeta vidare med.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om miljö!
Publicerade studier
- Bisfenol A används framför allt för att tillverka polykarbonat- och epoxiplaster. Det kan finnas i cd-skivor, elektronik, byggmaterial, lim och på insidan av läsk- och konservburkar. Det kan också finnas i termopapper som används till kvitton och biljetter.
- Bisfenol A påträffas i nästan alla urin- och blodprover från människor, vilket tyder på att vi ständigt får i oss låga doser av ämnet. Det sker främst genom mat och dryck som har varit i kontakt med polykarbonatplast eller epoxi.