Energi

Anrika vattenkraftverket i Lilla Edet byggs om

Kraftstationen i Lilla Edet Foto: Jonas Gunnarsson, Vattenfall
Vattenfall rustar upp vattenkraftdamm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Med omkring hundra år på nacken har statliga Vattenfall beslutat att investera 370 miljoner kronor i restaureringen av vattenkraftverket i Göta älv.

Publicerad

Kraftverkets betongdamm från 1918 ska ersättas med en ny, också den i betong. Fyra nya dammluckor ska installeras. De blir betydlligt större än dagens luckor.

Byggtiden är beräknad till tre år och den nya dammen ska stå klar 2024. Byggföretaget NCC har fått uppdraget att utföra jobbet.

Den nya dammen ska kunna stå emot högre förväntade vattenflöden än den gamla. Den blir 125 meter lång, längre än dagens 95 meter.

För att kunna ersätta dammbyggnaden torrläggs arbetsplatsen genom att en så kallad fångdamm byggas uppströms. Den måste klara av att stå emot hela älvens vattenmassor. Göta älv är Sveriges vattenrikaste älv, med ett genomsnittligt flöde om 550 kubikmeter per sekund. Fallhöjden som Lilla Edets kraftstation utnyttjar är dock bara 6,5 meter. Älvens totala fallhöjd från Vänern till Göteborgs hamn är 44 meter.

Vattenkraftverket har en installerad effekt om 46 MW, fördelat på fyra aggregat. Verket är unikt eftersom det innehåller fyra olika turbintyper: En Kaplanturbin, en Lawaczeckturbin, en propellerturbin och en rörturbin. Kaplanturbinen var världens största när den togs i drift 1926.

Göta älv har en total installerad effekt om 300 MW, fördelat på fyra kraftstationer: Lilla Edet, Vargön, Hojum och Olidan.

Turbinerna i Lilla Edet kommer inte att förändras under bygget, men kraftproduktionen kan tidvis påverkas. Sjöfarten i slussen och på Göta älv kommer att fortgå som vanligt, enligt Vattenfall.

Vattenfall investerar 370 miljoner kronor i projektet. Dammen har en beräknad livslängd om minst 100 år.