Samhälle
Anders Ygeman gör comeback – tar över som energiminister
I den nya regeringen möbleras det om mellan ministerposterna. Ibrahim Baylan (S) tar över som näringsminister, medan Anders Ygeman (S) får ansvar för energi och digitalisering.
Anders Ygeman (S) gör comeback i Stefan Löfvens nya regering. Han blir energi- och digitaliseringsminister vid det nyinrättade infrastrukturdepartementet.
Anders Ygeman blir därmed ansvarig för två områden som, enligt statsminister Stefan Löfven (S), står inför stora samhällsförändringar.
I samma departement blir Tomas Eneroth infrastrukturminister.
Anders Ygeman blir energi- och digitaliseringsminister
Anders Ygeman var mellan 2014-2017 inrikesminister under Stefan Löfven (S). Han lämnade ministerposten i förtid efter det att flera av oppositionspartiernas partiledare hotat med att väcka misstroendevotum mot honom i kölvattnet av hanteringen av it-skandalen på Transportstyrelsen.
I sin årliga granskning av regeringen 2018 riktade riksdagens konstitutionsutskott (KU) kritik mot bland andra Ygeman för brister i justitiedepartementets informationsspridning.
Sedan i augusti 2017 har han verkat som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Under tiden som inrikesminister, före it-skandalen, lyftes han ofta i debatten som en av regeringens starkaste kort.
Mikael Damberg får i den nya regeringen en ny roll. Han lämnar posten som näringsminister, och bli i stället inrikesminister. Som näringsminister flyttar Ibrahim Baylan in, och lämnar därmed rollen som energiminister.
Isabella Lövin (MP) blir ny miljöminister, samt vice statsminister.
En av regeringens nya ministrar blir Matilda Ernkrans (S), som blir statsråd i utbildningsdepartementet och blir minister för högre utbildning. Ernkrans, född i Hallsberg 1973, har varit riksdagsledamot för socialdemokraterna sedan 2002. Hon har varit ordförande i Utbildningsutskottet sedan 2018 och har tidigare suttit i Kulturutskottet, Socialförsäkringsutskottet och Miljö- och jordbruksutskottet.
Matilda Ernkrans har studerat statsvetenskap och nationalekonomi vid Örebro universitet och har tidigare arbetat som arbetsförmedlare.
”Jag lägger mitt engagemang till att stärka likvärdighet och jämlikhet i skolan för att allas kunskapsresultat ska öka”, skriver Ernkrans själv på Socialdemokraternas hemsida.
Sex nya ministrar i regeringen
Totalt sex nya ministrar tar plats i Löfvens regering och ett nytt departement, infrastrukturdepartementet, där Tomas Eneroth (S) blir chef och får sällskap av den nygamle ministern Anders Ygeman (S).
De nya ministrarna är:
Hans Dahlgren (S) som blir statsråd i statsrådsberedningen
Matilda Ernkrans (S) blir statsråd i utbildningsdepartementet,
Åsa Lindhagen (MP) blir statsråd i arbetsmarknadsdepartementet
Jennie Nilsson (S) blir statsråd i näringsdepartementet
Amanda Lind (MP) blir statsråd i kulturdepartementet
Några tidigare ministrar lämnar regeringen. De är Sven-Erik Bucht (S), Helene Hellmark Knutsson (S) och Karolina Skog (MP), framgår det av Stefan Löfvens regeringsförklaring.
Det stod sedan tidigare klart att även utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) samt Heléne Fritzon (S) lämnar regeringen.
Veterandiplomaten Hans Dahlgren (S) blir ny minister i statsrådsberedningen, direkt underställd statsministern.
Dahlgren har en lång bakgrund som ambassadör, tills han år 2013 blev kanslichef och partikassör för det Socialdemokratiska partiet. Under förra mandatperioden var han statssekreterare för utrikes- och EU-frågor i statsrådsberedningen.
Under 1980-talet var Dahlgren ambassadör och utrikespolitisk rådgivare åt dåvarande statsminister Ingvar Carlsson (S). Dessförinnan departementsråd och utrikespolitisk rådgivare åt dåvarande statsminister Olof Palme (S). Dahlgren har i botten en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.
Lista: Nya regeringen
Statsrådsberedningen
Stefan Löfven (S), statsminister
Hans Dahlgren (S), EU-minister
Infrastrukturdepartementet
Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister
Anders Ygeman (S), energi– och digitaliseringsminister
Näringsdepartementet
Ibrahim Baylan (S), näringsminister
Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister
Utbildningsdepartementet
Anna Ekström (S), utbildningsminister
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning
Justitiedepartementet
Morgan Johansson (S) , justitieminister
Mikael Damberg (S), inrikesminister
Utrikesdepartementet
Margot Wallström (S), utrikesminister
Peter Eriksson (MP), biståndsminister
Ann Linde (S), utrikeshandelsminister
Försvarsdepartementet
Peter Hultqvist (S), försvarsminister
Socialdepartementet
Lena Hallengren (S), socialminister
Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister
Finansdepartementet
Magdalena Andersson (S), finansminister
Per Bolund (MP), biträdande finansminister, bostadsminister
Ardalan Shekarabi (S), civilminister
Miljödepartementet
Isabella Lövin (MP), vice statsminister och miljö- och klimatminister
Kulturdepartementet
Amanda Lind (MP), kulturminister
Arbetsmarknadsdepartementet
Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister
Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister