Energi
Aktionernas mål: ”Stresstesta kärnkraften”
Greenpeace mål med kärnkraftsaktionerna i morse var att stresstesta de svenska kärnkraftverken. 62 aktivister är nu gripna vid Ringhals och Forsmark och riskerar åtal för olaga intrång.
Greenpeace säger nu i ett pressmeddelande att syftet med aktionerna i morse var genomföra ett "fredligt stresstest" av de svenska kärnkraftverken. Organisationen ville visa på vad man kallar "allvarliga säkerhetsbrister".
Vid halvåttatiden tog sig en grupp aktivister in på kärnkraftverket Ringhals med cyklar. Strax därefter ska en annan grupp aktivister med ha klättrat över staketen på kärnkraftverket Forsmark i Uppland.
16 Greenpeacemedlemmar har gripits inne på Ringhals område.
-De riskerar nu åtal för grovt olaga intrång, säger Lars Grimbeck, vid Hallandspolisen, till Ny Teknik.
Samtidigt har 37 aktivister gripits av Uppsalapolisen inne på Forsmarksområdet och ytterligare nio aktivister utanför staketen har omhändertagits av polis.
Enligt Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen, fick polisen larm om intrånget kl 07.59 i morse.
-Då befann sig redan polisen i området i samband med en övning och kunde snabbt ingripa, förklarar han. Enligt uppgift kan det dels ha rört sig om poliser från Nationella insatsstyrkan, dels om poliser från Uppsala.
Enligt Greenpeace ska ett 50-tal personer ha klättrat över in på kärnkraftsområdet på morgonen.
Christer Nordström uppger också att aktivisterna använde stegar för att ta sig över staketet som omgärdar Forsmark och att det ännu är oklart om samtliga aktivister är gripna eller gömmer sig inne på området.
-Jag vet inte om alla är gripna ännu, säger Christer Nordström.
Men har ni läget under kontroll?
-Javisst, det var en fredlig protestaktion. Det har inte förkommit några som helst våldsamheter.
Hur kom det sig att ni fick larmet 15-20 minuter efter intrånget?
-Det kan jag inte svara på i nuläget, men vi befann oss på platsen och kunde snabbt ingripa, säger Christer Nordström
De stresstester som har genomförts på kärnkraftverken ute i Europa har inte behandlat terroristhot, vilket man på Greenpeace är kritisk emot.
"Gång på gång har både Greenpeace och andra kärnkraftsexperter påtalat de allvarliga säkerhetsbristerna som finns på svenska kärnkraftverk, utan att kärnkraftsindustrin eller den ansvariga ministern, Lena Ek (c), vidtagit tillräckliga åtgärder", skriver organisationens Sverigechef Annika Jacobson i ett pressmeddelande i dag.