Energi
Ai ger snabbare tillverkning av vindsnurror
Små defekter i vindkraftverkens rotorblad kan orsaka stora skador. Nu används artificiell intelligens för att snabbt hitta felen.
Varje centimeter av de 75 meter långa rotorbladen skannas med ultraljud i Siemens Gamesas fabriker. Erfarna inspektörer analyserar sedan skanningsbilderna i jakt på små veck i glasfibern. Sådana veck kan påverka vindkraftverkens hållfasthet och livslängd.
Nu har den japanska it-jätten Fujitsu utvecklat ett skräddarsytt nytt system för bildigenkänning åt Siemens Gamesa. Under sommaren har det testats i en fabrik i Danmark.
Resultatet visar att den automatiska lösningen går fyra gånger snabbare och ger bättre resultat än den manuella inspektionen. Från sex timmar i snitt tar den nu en och en halv timme.
- Det är en ganska omfattande process att tillverka ett vindkraftverk. Om det placeras ute i havet och har en defekt har du lagt kostnader på produktion, transport och installation. Och om ett vindkraftverk går sönder kan det ta med sig andra vindkraftverk i närheten. Så det kan vara extremt kostsamt, säger Kjell Munther, teknikchef på Fujitsu i Sverige.
Läs mer:
Fujitsus system för bildigenkänning bygger på artificiell intelligens och djupinlärning. När ai-motorn har identifierat möjliga fel måste en inspektör bekräfta om det var ett korrekt utslag eller inte. Successivt lär sig därmed systemet vilka oregelbundenheter som ska bedömas som fel och vilka som ska släppas igenom.
- Ju mer vi föder systemet desto mer tillförlitligt blir det, säger Kjell Munther.
Tack vare det nya systemet kan inspektörerna fokusera på de delar av rotorbladen som har möjliga fel, i stället för att lägga en hel arbetsdag på monoton och koncentrationskrävande granskning av hela bladet.
- Rotorbladshaveri är inte ett alternativ, så vi behövde en lösning som kunde snabba på den tidsödande processen för kvalitetssäkring utan att på något sätt kompromissa med tillförlitlighet eller säkerhet, säger Heine Bach, kvalitetschef på Siemens Gamesa Renewable Energy, i ett pressmeddelande.
Två av Siemens Gamesas fabriker i Danmark håller nu på att ta systemet i användning. Fujitsu har också stora förhoppningar om teknikens potential i andra branscher.
- Alla områden som kräver manuell avsyning kan ha nytta av det här, till exempel broar, byggnader eller svetsfogar, där det är viktigt att man inte har konstruktionsfel, säger Kjell Munther.
Fujitsu och Siemens Gamesa diskuterar även möjligheten att använda bildigenkänning och artificiell intelligens för att inspektera monterade vindkraftverk via kameror ombord på drönare. Dessutom säger sig bolaget ha diskussioner med fordonsindustrin för kvalitetssäkring av fälgar.
Utvecklingen av det nya systemet bygger på Fujitsus befintliga patenterade teknik för bildigenkänning som har kompletterats med ny programvara och skräddarsydda gränssnitt. Projektet har letts av bolagets nordiska del.