Absolicons rekord-solfångare är redo för massproduktion
Absolicons nya pilotlinje med ABB-robotar. Foto: ABB
Absolicons robotiserade produktionslinje använder två ABB-robotar för att producera en solfångare var sjätte minut. Med manuella metoder tillverkades två till tre enheter per dag.
Joakim Byström och Carlo Semeraro. Foto: Absolicon
Absolicons vd Joakim Byström. Foto: Lars Wahlström
Härnösandsföretagets automatiserade process tillverkar en solfångare var sjätte minut. ”Nu kan vi konkurrera prismässigt med konventionella metoder för industriell uppvärmning.”
Ny Teknik har tidigare skrivit om Absolicon, vars solfångare uppnått över 76 procents verkningsgrad för direkt solinstrålning. Solfångaren producerar värme och ånga till industrier och fjärrvärmenät, i temperaturer upp till 160 grader.
Nu har företaget, tillsammans med ABB, utvecklat vad de kallar världens enda kompletta lösning för massproduktion av koncentrerade solfångare i Absolicons fabrik i Härnösand. Tanken är att sälja produktionslösningen till köpare i länder där tillverkning på plats där solfångarna ska användas. I anläggning i Härnösand finns en pilotlinje på plats.
– Vår produktionslinje kan tillverka en komplett solfångare var sjätte minut. Vi göra det med fem personer, två robotar och en bråkdel av komponenterna, säger Absolicons vd och grundare Joakim Byström och jämför med konventionell, mer manuell tillverkning.
Automatiserad tillverkning sänker pris för uppvärmning
Massproduktion ska göra det möjligt för solenergi att konkurrera prismässigt med konventionella metoder för industriell uppvärmning.
– I många länder där energimixen är dyr och solinstrålningen hög kan vi sänka industriernas uppvärmningskostnader med upp till 30 procent, säger Joakim Byström.
Annons
Absolicons robotiserade produktionslinje använder två ABB-robotar för att producera en solfångare var sjätte minut. Med manuella metoder tillverkades två till tre enheter per dag.
Tidigare har Absolicon själva, tillsammans med underleverantörer, utvecklat och tillverkat robotiserade produktionslinor. Nytt nu är att ABB tar ett helhetsansvar för både robotceller och det limsystem som används vid solfångarmontaget.
– Tidigare var det en stor utmaning att hålla ordning på de här skilda systemen. Nu frigörs resurser inom Absolicon som vi kan använda till att jobba mot våra kunder. Och ABB:s spontana reaktion var att processen är lite långsam jämfört med robotarnas kapacitet, så vi hoppas kunna öka produktionstakten ytterligare, säger Joakim Byström.
”Häftigt för ett småföretag som oss”
Snabbare tillverkning är dock inte den högst prioriterade fördelen i samarbetet.
– Främst handlar det om att det frigör de här resurserna för oss, och att ABB ska hjälpa oss att marknadsföra och informera om den här nya linan i de länder där de är verksamma. ABB har dessutom lokal service i många av de här länderna, vilket gör det tryggare för kunderna att välja vår lösning. Det är ganska häftigt för ett småföretag som oss att komma med på det tåget, säger Joakim Byström.
Joakim Byström och Carlo Semeraro. Foto: Absolicon
Absolicons affärsidé är att sälja produktionslinorna snarare än solfångarna.
– Ska man sluta använda olja, gas och kol i den industriella uppvärmningen så krävs det så enorma volymer av solfångare, att de måste produceras lokalt, säger Joakim Byström.
Absolicon uppger att de har 14 skrivna ramavtal, och förhandlar med ett 20-tal multinationella bolag, runt om i världen.
– Men det enda vi kan offentliggöra just nu är att vi förhandlar med bryggerikoncernen Anheuser-Busch om en installation i ett av deras bryggerier i Mocambique, säger Joakim Byström.
Detta är Absolicon
Absolicon Solar Collector AB utvecklar paraboliska solfångare och robotiserade produktionslinor för tillverkningen av desamma.
Solfångaren producerar värme och ånga till industrier och fjärrvärmenät, och kan generera solhetta och solånga upp till 160 grader. Värmen kan även användas för att producera solkyla.
Verkningsgraden är 76,4 procent för direkt solinstrålning. Absolicon uppger att detta är den högsta optiska verkningsgrad som uppmätts för ett kommersiellt tillgängligt, litet paraboliskt tråg, och de är världens enda tillverkare av paraboliska solfångare som fått kvalitetsmärkningen Solar Keymark (som egentligen är utformad för plana solfångare).