Energi

ABB-teknik i Northvolts batterifabrik

Johan Söderström, vd för ABB Sverige, tillsammans med Peter Carlsson, vd för Northvolt, och ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. Foto: Jonas Bilberg

ABB investerar motsvarande 95 miljoner kronor i Northvolts nya batterifabrik och bidrar enligt ett partnerskapsavtal även med teknik.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Att Västerås-baserade ABB går in som partner betyder dock inte att det är bestämt att den nya fabriken hamnar där, uppger Northvolts vd Peter Carlsson för TT.

Samarbetsavtalet mellan ABB och Northvolt kommer att följas av flera innan den nya batterifabriken ska vara i drift runt 2020 och ABB:s bidrag blir bland annat industrirobotar och styrsystem.

– ABB kändes väldigt mycket som en naturlig partner för hela vår storskaliga ambition. Vi kommer att använda japansk produktionsteknik, men vi har hela tiden planerad för europeisk automatisering och där har vi fått en fantastisk partner i ABB. ABB är också en av de största spelarna när det gäller elnät och elektrifiering som vid sidan av transportindustrin kommer att vara en enorm avnämnare för energilagring, säger Peter Carlsson.

Även på ABB är man entusiastiska.

– Det är ett otroligt viktigt samarbete för oss och att vi blir de första som undertecknar ett partnerskapsavtal. Vi får vara med och bygga den första fabriken med allt som rör robotisering och automatisering men det är också viktigt att vi kan ta del av Northvolts kompetens för att förbättra våra produkter inom batteriteknik till våra kunder i kraftindustrin, energilagring och tåg, färjor och fartyg, säger ABB:s Sverigechef Johan Söderström.

Att ABB blev den första samarbetspartnern som presenterades betyder inte att den nya fabriken hamnar där, understryker Peter Carlsson.

– Det är för tidigt att dra den slutsatsen, samarbetet med ABB är inte kopplat till lokaliseringen. Vi har den senaste tiden haft samråd med både Västerås och Skellefteå och intresset är jättestort från båda håll. Vi räknar med att fatta beslut i mitten av oktober. Båda platserna är fantastiskt bra etableringsorter för oss och nu handlar det om hur trovärdiga etableringsplanerna är.

– Att båda är med i slutronden beror på att de kan erbjuda riktigt bra förutsättningar för produktion och logistik. Både kommunlagstiftningen och EU:s regler sätter annars ganska tydliga gränser för hur de kan stödja etableringen, fortsätter han.