Energi

ABB satsar på mikronät i byar

ABB:s nya växelriktarskåp MGS100 har tagits fram för att små avlägsna byar ska kunna få elektricitet från mikronät, som till exempel kan drivas av solceller. Foto: ABB

Trenden med små, lokala elnät, så kallade mikronät, växer världen över. Kraft- och automationsjätten ABB satsar på området och har tagit fram en ny produkt för små byar.

Publicerad

Mikronät har funnits länge. Särskilt i avlägsna små byar, utan anslutning till det vanliga elnätet, har det varit en lösning, ofta med diesel som energikälla.

Men på senare år har mikronät kommit i fokus på nytt. Och nu inte bara för att förse avlägsna byar med elektricitet. Små, lokala elnät kan också användas om det vanliga elnätet drabbas av återkommande strömavbrott, eller som ett sätt att få in mer förnybar energi i elsystemet.

– I USA, till exempel, var det ingen som visste något om mikronät innan orkanen Sandy slog till och nordöstra USA blev utan ström i veckor. Ur den erfarenheten kom flera initiativ kring mikronät för att människor ska ha elektricitet om en annan katastrof inträffar, berättar Maxine Ghavi, som leder ABB:s mikronätssatsning.

Ett annat exempel är ABB:s egen fabrik i Sydafrika, som Ny Teknik besökte förra året. Fabriken utrustas med ett mikronät för att inte drabbas av elnätets många strömavbrott.

Maxine Ghavi anser att mikronät har fått en ny definition på senare tid. Från att vara helt isolerade, lokala elnät kan de nu också vara anslutna till det vanliga elnätet.

– Men mikronätet måste kunna kopplas ifrån och drivas på egen hand, säger hon.

ABB drog igång sin satsning på mikronät i början av 2015. Maxine Ghavi ser marknaden som lovande men i sin linda.

Merparten av företagets produkter för mikronät kan användas ihop med olika typer av energikällor. Men en hel del av produkterna är avsedda för att anslutas till solcellsanläggningar.

– Det är för att vi tror att solcellsdrivna mikronät kommer att ta lejonparten av mikronätsmarknaden framöver, säger Maxine Ghavi.

Förra året lanserade ABB ett växelriktarskåp med maxeffekt på 60 kW och ett inbyggt litiumjonbatteri för mikronätsmarknaden. Nu släpper företaget MGS100, en mindre version utan batteri.

– En by med 100 eller till och med 1 000 hushåll i Afrika eller Indien kan utvecklas på 20-40 kW, därför utvecklade vi den här produkten. Dessutom använder vissa delar av världen fortfarande bara blysyrabatterier. Den här produkten kan anslutas till ett externt batteri och fungerar med antingen blysyra eller litiumjon, säger Maxine Ghavi.

Den minsta modellen av MSG100 har en maxeffekt på 20 kW. Men om byns ekonomi växer och invånarna börjar använda mer elektriska apparater kan växelriktarskåpet uppgraderas till en högre effekt.

ABB ser områden med inget eller dåligt elnät i Indien, Afrika och Sydostasien som lovande marknader, men satsar även på mikronät i Europa och USA.