Energi
16 klädkedjor ska fasa ut kemikalier
Annika Jacobson Foto: Greenpeace
Efter påtryckningar från Greenpeace har 16 stora klädkedjor lovat att stoppa farliga kemikalier i sin tillverkning till år 2020.
Förra året släppte Greenpeace rapporten Hur giftig är din garderob, där organisationen testade 141 plagg från 20 varumärken och samtliga klädesplagg visade sig innehålla kemikalier.
Greenpeace krävde att alla modemärken skulle stoppa utsläppen av farliga kemikalier senast år 2020 och att de ska begära att deras leverantörer offentliggör information om alla utsläpp av giftiga kemikalier från tillverkningsanläggningarna.
Hittills har 16 klädkedjor hörsammat kraven: Nike, Adidas, Puma, H&M, M&S, C&A, Li-Ning, Zara, Mango, Esprit, Levi’s, Uniqlo, Benetton, Victoria’s Secret, G-Star Raw och Valentino.
- Det är ett bra resultat, men vi hoppas självklart att fler företag ska gå med. Vi riktade in oss på företag som är stora nog för att kunna ta ansvar och visa vägen för resten av branschen, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.
De 16 klädkedjorna ska presentera en plan för successiv utfasning, där de farligaste kemikalierna prioriteras. Senast år 2020 ska alla giftiga kemikalier vara borta ur produktionskedjan. Det gäller kemikalier som är långlivade, bioackumulerande, cancerframkallande, giftiga för reproduktionen, hormonstörande eller orsakar mutationer.
De mest prioriterade kemikaliegrupperna, som ska fasas ut först, är alkylfenoler, ftalater, bromerade och klorerade flamskyddsmedel, azofärgämnen, organiska tennföreningar, perfluorerade och polyfluorerade ämnen, klorbensen, klorerade lösningsmedel, klorfenol, kortkedjiga klorparaffiner samt tungmetaller som kadmium, bly, kvicksilver och krom.
Kemikalier används till exempel för att färga eller tvätta kläder i textilproduktionen. Men Greenpeace pekar på att det i många fall finns mer miljövänliga alternativ till de giftiga kemikalierna.
- Problemet är att alternativen ofta är dyrare, säger Annika Jacobson.
Greenpeace kommer nu att följa klädkedjornas arbete med att fasa ut kemikalierna och vid behov ta stickprov på kläderna.
- Om de inte följer sina åtgärdsplaner fortsätter vi att driva på opinionsmässigt så att de fullföljer sina åtaganden, säger Annika Jacobson.