Energi

100 år av mellanlager för kärnavfall föreslås i USA

Skapa centrala mellanlager för kärnavfall där det kan lagras i 100 år i väntan på slutförvar eller återanvändning. Det föreslås i en ny rapport från amerikanska MIT.

Publicerad

Krisen vid japanska Fukushima visar att det är bråttom att ta fram en plan för hur USA ska handskas med sitt kärnavfall. Det menar författarna till en mycket omfattande rapport om framtidens kärnbränsle som i går pressenterades vid amerikanska MIT.

Huvudslutsatsen är att det amerikanska kärnbränslet bör tas om hand och mellanlagras centralt i 100 år. Under denna tid hinner en del av den allra farligaste strålningen klinga av.

Det blir då lättare att ta hand om det utbrända bränslet och föra det vidare till ett slutförvar. En del av det kan också komma att återanvändas i den nya fjärde generationens reaktorer som är under utveckling och som kan utnyttja bränslet mer effektivt.

På grund av förseningar med att skapa en plan för slutförvaring finns i dag större mängder använt kärnbränsle vid de amerikanska kärnkraftverken än vad de från början planerats för.

Den tidigare planen med ett slutförvar i Yucca Mountain har omprävats. USAs energiminister Steven Chu har uttalat sig positivt om att mellanlagra kärnavfallet för att senare kunna utnyttja det i fjärde generationens reaktorer.

Efter att kärnbränslet först kylts av i vattenfyllda bassänger kan mellanlagringen ske i stora inkapslingar av stål och betong. Den metoden används redan i dag vid vissa kärnkraftverk i USA. Därifrån ska bränslet kunna tas ut för att föras vidare till slutförvaring eller återanvändning.