Energi
01.23.45: Explosion i Tjernobyls reaktor fyra
Två explosioner förstörde Tjernobyls reaktor fyra 1986. Konsekvenserna blev stora för de som bodde närmast. I dag växer en ny sorts natur fram - opåverkad efter människans stora påverkan.
I dag, den 26 april, är det 30 år sedan världens största kärnkraftsolycka inträffade i Tjernobyl i Ukraina.
– Naturen har tagit över och snart finns det hopp om att demontera olycksreaktorn, säger Niklas Dahlin, reporter på Ny Teknik som i många år följt de försök till återställningar av naturen som gjorts i Tjernobyls närhet.
Strålningsnivåerna kring Pripjat, den stad som byggdes samtidigt som kärnkraftverket på 1970-talet, bedömdes snabbt vara så höga att staden utrymdes inom 36 timmar. Det mesta, såsom djur, prylar och värdesaker, lämnades kvar. Löftet om att alla skulle få återvända efter tre dagar infriades inte. Staden är 30 år senare fortfarande övergiven.
– Man får bara vara där en kort stund, och på grund av rasrisken får man egentligen inte ens gå in i byggnaderna – 30 år av absolut noll underhåll betyder att allt sakta rasar och att skogen tar över allt mer, säger Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores, som besökte området i fjol.
Han berättar att de var uppe på taket på ett av de högsta husen. De kunde då se vad som hänt med naturen, som utvecklats utan människans påverkan efter olyckan.
– De flesta växt- och djurarter påverkas inte så mycket av strålningen. Antingen är de så defekta att de inte ens föds, eller så lever de så pass få år att de inte hinner utveckla cancer eller andra sjukdomar. Träden är annorlunda. Här finns en hel skog som går i rött på grund av strålningen, säger han.
Tjernobyl är i dag också en turistattraktion som ger Ukraina pengar. Ett endagsbesök kostar från 700 kronor och då ingår en guide som är med hela tiden – och det är ett krav som är undantagslöst.
– Man får inte komma riktigt nära reaktor 4, men vi kom nära den nya sarkofag som så sakta byggs och är långt efter tidsplanen. Den står på räls och ska snart skjutas över hela den gamla reaktorn, säger Mattias Goldmann.
Den gamla sarkofogen, som byggdes direkt efter olyckan, visade sig tidigt vara bristfällig i konstruktionen. Besökare får i dag bara fotografera den från en vinkel, eftersom det helst inte ska visas upp hur dåligt skick den är i.
Den nya sarkofogen som är gjord i stål är på gång, men det har den varit i många år. Det är bland annat pengabekymmer som har skjutit upp bygget flera gånger.
– Vill man besöka Tjernobyl är det bråttom. Snart är sarkofagen på plats och då är det som att titta på en stor flyghangar. Snart kan man absolut inte gå in i någon byggnad i Pripjat, ens om man – som vi – skriver under att man gör det på eget ansvar, säger Mattias Goldmann.
Så gick olyckan till
26 april 1986 skulle reaktor 4:s operatörer genomföra ett test av ett nytt nödkylningssystem. Bristande utbildning och dokumentation av reaktorn ledde till att effekten skenade. Ett försök att nödstoppa misslyckades.
Två kraftiga explosioner förstörde reaktorn och byggnaden omkring. Grafiten som fungerade som moderator antändes och den exponerade härden skickade stora mängder radioaktiva partiklar rakt ut i luften.
Hur många som skadats av nedfallet och arbetet efter olyckan är omtvistat. 41 personer, de flesta brandmän och operatörer, dog som en direkt följd av olyckan.
Text: Niklas Dahlin