Volkswagen ska bygga elbilar – med teknik från Hyundai
Volkswagen ID2 All.Felix Björklund
När Volkswagen lanserar budgetelbilen ID2 blir det första modellen på nya MEB entry. Därtill framgår det nu även att den ska byggas med teknik från Hyundai. Är det ett avsteg från nya strategin?
När MEB-plattformen lanserades var det den första dedikerade elbilsplattformen från Volkswagen och ett ”bevis” på att koncernen lagt om kursen efter den stora dieselgateskandalen. Nu skulle det bli elbilar åt folket och riktmärket 2018 var att bilarna skulle hamna ”klart under 25 000 euro”.
Tekniskt har VW avslöjat att det blir en elbil som bygger på MEB Entry, vilket är en mindre version av MEB-plattformen. Vidare ska effekten vara på upp till 166 kW och räckvidden skrivs till 450 km WLTP.
MEB Entry
Nu kommer ytterligare information om plattformen – och den kommer från Hyundai.
Annons
Detta i form av att Hyundai Mobis (ett komponentbolag inom den koreanska koncernen) kommer att leverera den så kallade BSA-lösningen. BSA står för Battery System Assembly och innefattar hela batterisystemet, alltså batteripack, batterihanteringssystem samt tillhörande komponenter.
Företaget skriver i ett pressmeddelande att överenskommelsen med Volkswagen innebär att man nu ska bygga en fabrik i anslutning till ”en bilfabrik i Spanien”, detta för att kunna tillgodose Volkswagen.
Visst, nota bene, Hyundai påstår inte rakt ut att det är ID2 man ska bygga BSA åt. Men det är den, samt syskonmodeller inom koncernen, som ska byggas i Spanien – vilket torde innebära att det är där den koreanska tekniken hamnar.
Varför tar Volkswagen system från Hyundai?
Att Volkswagen väljer att plocka in BSA-system från Hyundai Mobis kan tyckas underligt. Särskilt med tanke på den tyska koncernen ofta pratat om hur viktigt det är att äga ”nyckelkomponenterna”.
När Ny Teknik var med vid VW Power Day 2021 sa chefen för VW Group Components, Thomas Schmall att man skulle byta batterifilosofi.
– Vi kommer inte längre att först designa en bil och sen definiera batteriet. Nu placerar vi batteriet i mitten av utvecklingen.
Och tidigare i år, på det som kallades ”Tech Day 2023” meddelade man skulle göra mer saker själva – och då få enorma skalfördelar. Samme Thomas Schmall sa då:
– Vårt mål är att nå teknikledarskap även inom elektrisk mobilitet. Därför kommer vi även här förlita oss på intern kompetens och efter battericeller och elmotorer tar vi även över utvecklingen av växelriktare och värmehanteringssystem. Framöver kommer det här göra Volkswagengruppen till en av de få biltillverkarna i värden som kan erbjuda ett holistiskt optimerat komplett system.