Elbilar
Tritons elbil Model H klarar 112 mil på en laddning
Här är Tritons elbil Model H som påstås klara 112 mil på en laddning. Foto: Triton Solar
En jätte-suv för den som vill ha extra allt. Uppstickaren Triton har nu ryckt skynket av sin Model H – en elbil med 1 500 hästkrafter och som klarar 112 mil på en laddning.
Tillhör du en av dem som får räckviddsångest om det står mindre än 800 km på mätaren? Då har uppstickaren Triton Solar ett alternativ som kanske faller dig på läppen. Det New Jersey-baserade företaget har nu utannonserat sitt insteg i elbilsbranschen. Detta med en åttasitsig bjässe som har uppseendeväckande specifikationer.
Triton säger att deras bil, kallad Model H, har ett 200 kWh-batteri, och tack vare detta ska modellen klara motsvarande 1 126 km på en laddning. Vidare ska drivlinan, som inkorporerar en motor vid varje hjul, klara av att leverera 1 500 hästkrafter samt hysta upp fordonet i 96 km/h (60 mph) på 2,9 sekunder.
Företaget hävdar även att deras suv ska klara av "att dra tunga laster utan att kompromissa på körkomforten". Och i det här fallet kan tunga laster vara upp till 6 985 kg. Men trots ett massivt batteri och sin storlek så är vikten på bilen "bara" 2 400 kg – vilket är mindre än exempelvis Mercedes EQC som har ett bra mycket mindre batteri och kompaktare mått.
När det kommer till gestaltning känns Model H som att designteamet har plockat delar från bilar som de tycker om. Det är en hel del Lincoln Continental, med Porsche-strålkastare och ett namn hämtat från Elon Musks bilbolag.
”Unika specifikationer”
För de som tycker att det här läskar så har företaget nu öppnat orderböckerna, och för de som kastar upp 5 000 dollar går det att lägga en förhandsbeställning. Är du en av de första 100 så kommer du få en "Founder’s Edition" vilket innebär lite unika specifikationer ”som aldrig ska tillverkas igen”. Dock finns det en liten hake – är du en av dessa så måste du betala ytterligare 135 000 dollar inom fem dagar.
Låt oss säga såhär, den försiktiges moder brukar inte gråta – och i det här fallet kan det vara vist att inte lägga närmare 1,5 miljoner kronor på ett bilköp.