Elbilar

TEST: Opel Insignia GSI – snygg men hur sportig?

Sportig akter som lovar mycket
20" specialfälgar och Brembo-bromsar
En utmärkt förarmiljö med lättarbetade kontroller och infotainmentsystem
Otroligt sköna säten
Härlig komfort i baksätet
Rymligt & flexibelt
2.0 liter diesel med dubbelturbo och 210 hk är inte riktigt rätt motor för den här bilen.
Kombimodellen adderar 8 000 kr till priset.

I ett försök att fånga den mer aktiva målgruppen som vill ha lite extra allt, lanserar nu Opel sin representant i det tuffare segmentet. Men det handlar främst om design och inte fullt så mycket om teknik som jag hoppades på.

Publicerad

I ett försök att fånga den mer aktiva målgruppen som vill ha lite extra allt, lanserar nu Opel sin representant i det tuffare segmentet. Men det handlar främst om design och inte fullt så mycket om teknik som jag hoppades på.

När jag testade nya Opel Insignia förra våren, var jag imponerad av bilens höga kvalitet, utmärkta köregenskaper och snygga design. Att den dessutom var oerhört lågt prissatt med tanke på hur mycket bil det var, chockade nog alla deltagande journalister. Nu var det dags för Opel att väcka liv i den gamla GSI benämningen som en gång för drygt 30 år sedan prydde deras mer potenta modeller.

Det som visuellt skiljer Insignia GSI modellerna från de vanliga Insignia Grand Sport och Sports Tourer är frontens utformning med stora luftintag (dock fejkade) och spoiler, 20” specialdesignade fälgar med 245/35 Pilot Sport 4S från Michelin, spoiler på bakluckan och större avgasrör (också fejkat) på varsin sida om en diffuser. Det är riktigt snyggt gjort och ger ett intryck av att här finns det prestanda utöver det vanliga, men…

Interiört så är den främsta skillnaden de skönaste stolar jag testat! Det är en helt egen design där man utgått från en anfallande kungskobra. Här har man adderat ventilation, massage och elektriskt ställbara sidostöd för att öka komforten. Stolarna är ergonomiskt anpassade och godkända av den tyska kiropraktiker- och ryggspecialist organisationen AGR. (lAktion Gesunder Rücken) De elektriskt justerbara stolarna är alltså inte bara snygga utan oerhört bekväma, i alla fall för mina 197 cm.

Förutom stolarna och sportratten så är det egentligen inget som skiljer sig nämnvärt från vanliga Insignia och det behöver det inte heller göra. Insignia har en riktigt bra förarmiljö med snygga och tydliga instrument, ett infotainmentsystem som är lättarbetat och en hög kvalitetskänsla. Baksätet är rymligt och mycket bekvämt för två vuxna. Det är med andra ord en alldeles utmärkt interiör som inte kunde göras bättre.

Men Insignia GSI lever inte riktigt upp till den sportiga profilen. Man har förvisso adderat lite sportigare stötdämpare, ett Competiton-läge i FlexRide-systemet som justerar bilens egenskaper vid bl.a. aktiv körning genom att koppla ur antispinnfunktionen och Brembo-bromsar med fyrkolvsok. Fyrhjulsdriften med Torque Vectoring egenskaper som ger en härlig kördynamik när man pressar bilen, är densamma som i Grand Sport. Så långt, så bra. Men så kommer vi till drivlinan…

Av någon märklig anledning har Opel Sverige valt att endast ta in Insignia GSI med tvåliters bi-turbo dieseln på 210 hk, för övrigt samma motor som satt i den Insignia Country Tourer som jag testade tidigare i år och som i grunden är en riktigt bra motor med en fullt godkänd prestanda så länge man inte är ute efter en sportbil. 0-100 km/h tar 7,8 sek och toppfarten är 233 km/h. Förbrukningen vid blandad körning är 7,3 l/100 km och CO2-utsläppet hamnar på 192 g/km.

Men nu handlar det om en GSI, en bil som utstrålar potens men som gjorde mig en aning besviken. Varför satsar man inte på t.ex. 260 hk bensinaren eller t.o.m. en ännu kraftigare motor? Bilen förtjänar helt enkelt mer, för så bra är den! Den 8-växlade automaten och styrningen kändes inte heller ”GSI-sportig”.

SAMMANFATTNING

Opel Insignia GSI är i grunden en härlig bil men som faller kort på grund av valet av motor för den svenska marknaden. De attribut man adderat inklusive marknadens kanske skönaste stolar, blir inte värd de extra pengarna när man startar upp en diesel. Det blir så fel på något sätt. Förvisso har den lyckats ta sig runt Nordschleife på Nürburgring snabbare än den +300 hk starka Insignia OPC, men ändå?

Om man ska betala 16 500 kr (374 900 kr och +8 000 kr för kombi) mer än för den fina Insignia Grand Sport med en 260 hk bensinmotor och en i princip motsvarande utrustning (358 400 kr), så vill man ju ha mer kraft under huven och då framförallt från en bensinmotor och inte en diesel på en marknad där det senare alternativet blir allt mindre populärt.

Nej. Trots att jag gillar Opel och hävdar med bestämdhet att det är en av marknadens mest prisvärda bilar, så känner jag mig lite lurad av alla GSI attributen och risken är att den potentiella målgruppen kommer att känna detsamma. Men Opel har inga intentioner att marknadsföra GSI som en OPC ersättare, det gör man klart för oss journalister. Frågan är dock om det kommer en OPC så småningom eller ligger fokus på en laddhybrid som adderar inte bara bättre ekonomi utan även kraft? Vi kan bara hoppas.

 

Film & foto: Håkan Nilsson