Den senaste generationen Opel Insignia har blivit en succé för den tyska tillverkaren, framförallt uti Europa. I linje med många andra tillverkare så erbjuder man även en "skogsmulle"-variant för de med en mer "aktiv" livsstil.
Tack vare en mycket hög kvalitet, utmärkt utrustning, härliga köregenskaper och marknadens mest aggressiva prisstrategi, har modellen tagit gigantiska steg framåt. "Skogsmullen" Country Tourer bör addera till en fortsatt positiv utveckling, speciellt på vår kombiälskande marknad.
Med plastdetaljer runt hjulhus och trösklar, hasplåtar fram och bak samt något högre markfrigång, följer Country Tourer de vedertagna ingredienserna som ska tilltala den mer ”aktiva” målgruppen. Resultatet är riktigt tilltalande, men ärligt talat så var det en ganska lätt uppgift för Opel. Grundmodellen Insignia Sports Tourer är ju redan en snygg kombi.
När jag testade nya Opel Insignia i Rüsselsheim förra våren, imponerades jag av den höga detaljkvaliteten, den utsökta komforten och den härliga körkänslan. Opel hade tagit Insignia till en helt ny nivå och det till ett pris som förvånade alla närvarande journalister. Svaret på hur de kunde prissätta nya Insignia så lågt var; ”Varför ta mer betalt för en bil än nödvändigt”? Här var det tydligt att nu handlade det om volym, stor volym och det verkar man ha lyckats med.
Interiört är det inget som skiljer sig från den Insignia Grand Sport jag testade förra året. Här hittar vi kanske marknadens bästa framsäten som är ergonomiskt utformade, byggda av Recaro och godkända av tyska AGR (Aktion Gesunder Rücken) som är en stor organisation bestående av läkare och kiropraktiker. Det är lätt att hitta en skön körställning. Om jag ska anmärka på något så är det den begränsade justeringen längsledes av ratten. Jag som är 197 cm, får sträcka ut armarna en aning för mycket för att det ska vara optimalt.
Den har en utmärkt förarmiljö med tydliga kontroller för bl.a. värme och ventilation, körprogram etc. Pekskärmen som innehåller navigation, ljudsystem, Android Auto, Apple CarPlay osv., är lätthanterlig och logiskt utformad för att man snabbt ska hitta de funktioner man är ute efter utan att ta blicken från vägen mer än en bråkdels sekund. Dessutom hade testbilen en head-up display som projiceras direkt på vindrutan.
Baksätet är riktigt bekvämt för två vuxna eller tre barn. Bagageutrymmet klarar av 560 liter med baksätet uppfällt. Nedfällt (40/20/40) får man plats med 1 800 liter packning vilket är större än t.ex. Volvo V90.
Förutom de traditionella ”skogsmulle”-detaljerna, har Country Tourer en 20 mm högre markfrigång än Sports Tourer, dvs totalt 14,6 cm. Det är inte speciellt mycket i jämförelse med t.ex. Volvo V90 Cross Country som har 21 cm markfrigång. Här tycker jag nog att Opel kunde ha varit betydligt mer generös i relation till Sports Tourer. Fast hur många försöker använda bilen för terrängkörning?
Fyrhjulsdriften i Country Tourer är en helt ny konstruktion för nya Insignia, som kallas för Twinster. Det handlar om att bakaxeln styrs elektroniskt via två lamellkopplingar istället för via en differentialväxel, som annars är vanligt. Torque vectoring-systemet ser till att distribuera rätt kraft till varje individuellt hjul beroende på underlag, gaspådrag och rattvinkel.
I kurvor distribueras kraften till det yttre bakhjulet och skapar en rotation av den vertikala axeln, s.k. yaw damping. Föraren kan välja hur mycket kraft som ska distribueras genom de olika körprogrammen Standard, Tour och Sport. Resultatet är att nya Opel Insignia Country Tourer har imponerande vägegenskaper på både halt väglag och vid aktiv körning.
Precis som ”vanliga” Insignia så är även Country Tourer en bekväm långfärdsvagn. Den känns stabil i högre farter och trots att testbilen var utrustad med grovmönstrade vinterdäck, förvånansvärt tyst. Mycket av den fina ljudnivån ska dock tillskrivas ”akustikfönstren” som är ett utmärkt tillval för 2 800 kr.
Testbilen var utrustad med den nya 2.0 CDTI dieseln med dubbelturbo som levererar 210 hk och med ett imponerande vridmoment på hela 480 Nm. 0-100 km/h ska den klara av på 8,2 sekunder, toppfarten är 228 km/h och CO2-utsläppet hamnar på 191 g/km. Den 8-stegade automatlådan växlar sömlöst vid normalt gaspådrag och snabbt vid kick-down.
Nya Opel Insignia Country Tourer är utrustad med samma digra säkerhetsutrustning och förarstöd som Insignia Grand Tourer. Här hittar vi bl.a. vingelvarning, 360-graders kamera, adaptiv farthållare, Lane Departure Warning (LDW) och Rear Cross Traffic Alert där radarsensorer i den bakre stötfångaren upptäcker bilar/föremål på upp till 20 meters avstånd i upp till 90 graders vinkel åt vänster eller höger sida bakom bilen.
Grundpriset för Insignia Country Tourer är 308 900 kr för 170 hk dieseln. Väljer man 210 hk dieseln som i testbilen, hamnar instegspriset på 335 900 kr. Det är samma pris som för bensinvarianten på 260 hk. Testbilen var rikligt utrustad vilket gjorde att den hamnade på 407 800 kr. I förhållande till konkurrenterna är detta otroligt mycket bil för pengarna.
Sammanfattning
Nya Opel Insignia Country Tourer är definitivt en modell att räkna med. Med en aggressiv prissättning och en hög kvalitetsnivå tar man upp kampen med märken som Volvo, Audi, BMW och Mercedes. Det enda som kan hindra modellen från att bli samma succé som i resten av Europa är gamla fördomar. Jag är den första att hålla med om att kvaliteten på Opels tidigare årgångar, lämnade mycket att önska. Men detta är historia och om du lämnar ”skygglapparna” hemma och letar dig till en Opelhandlare, så förstår du vad jag menar.
FOTO: Håkan Nilsson