Elbilar

TEST: Kia Niro Plug-in överraskar med priset

Bekväma framstolar
Bra baksäte
"Snålt" bagageutrymme

Förra hösten presenterade Kia crossovern Niro Hybrid, en tuff och välbyggd bil för de som vill färdas en aning högre och renare. Nu är det dags för plug-in hybriden med klassens längsta räckvidd och marknadens lägsta pris.

Publicerad

Förra hösten presenterade Kia crossovern Niro Hybrid, en tuff och välbyggd bil för de som vill färdas en aning högre och renare. Nu är det dags för plug-in hybriden med klassens längsta räckvidd och marknadens lägsta pris.

Kia Niro Plug-in Hybrid är ett strå vassare än hybrid-varianten som jag testade  i december förra året. Att man faktiskt kan köra hela 58 km på ren el innebär att det är klassens längsta räckvidd. Med ett CO2-utsläpp på endast 29 g/km, ett riktigt lågt pris och ett attraktivt förmånsvärde, borde den här bilen bli högintressant för miljö- och kostnadsmedvetna tjänstebilsförare.

Den är utrustad med ett litiumpolymerbatteripack på 8,9 kWh (jämfört med 1,56 kWh i Niro Hybrid), som tillsammans med bensinmotorn på 1,6 liter i kombination med en starkare elmotor jämfört med Niro Hybrid (44,5 kWh) ger en sammanlagd effekt på 141 hk och ett vridmoment på 265 Nm. 0-100 km/h går på måttliga 10,6 sek, vilket är 0,7 sek anabbare än Niro Hybrid.

Bränsleförbrukningen anges till 1,3 l/100 km och CO2-utsläppet är 29 g/km enligt NEDC körcykeln. Batteriet kan laddas via ett vanligt eluttag och är placerat under lastgolvet och där hela utrymmet inte utnyttjas till fullo. Det innebär säkert att det kommer en ren elbil som kräver mer plats för batterierna.

Kia Niro Plug-in Hybrid är ingen storlastare. Bagageutrymmet rymmer 324 liter jämfört med 427 liter i Hybrid-versionen. En fördel är dock att Niro Plug-in Hybrid får dra släp med en maximal dragvikt på 1 300 kg. Den är 4 355 mm lång, 1 805 mm bred och 1 535 mm hög. Designmässigt känns laddhybriden igen på den matta finishen på grillen, de turkosblå ”krombladen” i främre och bakre stötfångarna, sidokromlister samt LED-strålkastarna.

Även interiören bjuder på turkosa dekorlister men är i övrigt identisk med Hybrid-versionen. I instrumenteringen framför kan man avläsa den viktigaste informationen, medan pekskärmen på mittkonsolen innehåller mer ingående data om batteristatus och energiflöde. Beroende på utrustningsnivå finns även navigation, backkamera samt Apple CarPlay och Android Auto.

Navigationssystemet fungerar också som stöd för att köra så bränsleeffektivt som möjligt. Systemet talar om när föraren ska ta foten från gaspedalen, förutser topografiska förändringar längs vägen för att avgöra om det är bäst att använda den lagrade energin eller ladda batteriet. Detta fungerar både i uppförs- och nedförsbackar.

Niro Plug-in Hybrid är aggressivt prissatt med ett lanseringspris på låga 298 900 kr. Eftersom bilen klassas som supermiljöbil är den därför berättigad den statliga premien på 20 000 kr. Dessutom är förmånsvärdet låga 817 kr/mån vilket gör detta till marknadens billigaste laddhybrid. Priset avser grundutförandet Advance som bland annat innehåller adaptiv farthållare, autobroms med fotgängarskydd, aktivt filövervakningssystem, klimatanläggning och 16-tums aluminiumfälgar. Ytterligare två utrustningsnivåer finns tillgängliga; Pluspaket 1 (19 900 kr) och Pluspaket 2 (19 900 kr).

När jag testade Niro Hybrid i december så var det en riktigt trevlig bekantskap som bjöd på bra utrymmen och trevliga köregenskaper. Den hade egentligen två riktiga svagheter: den oförklarliga avsaknaden av strålkastarrengörare, som även plug-in hybriden saknar och svaga strålkastare. Här behövs nog extraljus och mycket papper att torka av dem under vinterhalvåret. Men där tar den negativa upplevelsen slut. Det här är ett riktigt bra tjänstebilsval som borde tilltala de som vill hålla kostnaderna riktigt låga och samtidigt värnar om miljön.

FOTO: Håkan Nilsson