Den italienska tillverkaren var ytterst nära att knipa titeln Årets Bil 2017 med sedanen Giulia. Det var förra året det. Nu är Alfa Romeo med och fajtas om 2018 års titel med Stelvio, en SUV/Crossover som baseras på just Giulia. Har den vad som krävs i konkurrensen?
Den nu legendariske motorjournalisten, Jeremy Clarkson, sa en gång i gamla Top Gear att ”You haven´t been a real petrolhead until you owned an Alfa.” Det ligger en viss sanning i det, för få bilmärken är omgiven av en så entusiastisk skara ägare som just Alfa Romeo. Och ärligt talat var det inte heller så många som trodde att den norditalienska biltillverkaren skulle kasta sig i den stenhårda konkurrensen som SUV-segmentet utgör, med en bil som fått sitt namn från en av världens härligaste alpvägar.
Alfa Romeo har inte precis rosat den svenska marknaden med sina bilar. Visst har de varit snygga bilar, ofta med en härlig körkänsla på torra vägar och en kvalitet som var italienskt svajig. Men något har hänt de senaste åren och Stelvio är ett tydligt exempel på att nu menar de allvar. Marknaden ska erövras med ny teknik, känsla, design och kvalitet.
Vad är det då som döljer sig under det vackra skalet som tilltalar de flesta och som ovillkorligen drar blickarna till sig? Vi börjar med interiören som hämtat sin design från Giulia men som på något sätt känns gedignare, skönare och med högre kvalitet. Jag vet inte om det är den snygga exteriören som får mig att uppleva Stelvio annorlunda än Giulia. Snyggt är det men inte alltid så genomtänkt. Lite typiskt italienskt charmigt.
Om Giulia var som en Montepulciano d'Abruzzo så är Stelvio som en komplex Barolo. Den känns mer robust och samtidigt lite lyxig redan när man sätter sig i den. Bekväma framstolar och ett baksäte som fungerar utmärkt för två vuxna och i nödfall tre (i mitten sitter man inte speciellt bra). Bagageutrymmet är riktigt bra och sväljer 525 liter. De bakre ryggstöden går att fälla 40/20/40 för mer plats, men lastytan blir tyvärr inte helt platt.
Stelvio har en vackert designad instrumentpanel där vi hittar de traditionella Alfa-instrumenten framför föraren men i kombination med ett ytterst tveksamt infotainmentsystem som styrs med en ratt mellan sätena. Trots att navigationen är utvecklad i samarbete med TomTom så ser den ut som om man gett ett papper och några kritor till en 5-åring och bett dem rita en karta. Borde man inte ha tittat på hur en modern GPS-bild ser ut idag? Att sedan skärmen är långsmal, gör inte saken bättre när man försöker läsa av den. Här har vi ett tydligt exempel på hur formgivning går före funktion.
Men där tar det negativa slut, för resten är riktigt bra, kanske tillräckligt bra för att ta hem Årets Bil 2018 före vår svenska stolthet Volvo XC40? Nja. Det handlar ju inte bara om snygg design, sköna innerutrymmen och 20” fälgar. Det är ju en SUV och som en sådan ska den kunna fungera även i de tuffaste förhållanden.
I testmodellen hade Alfa Romeo stoppat in den härliga fyrcylindriga turbo-bensinaren på 280 hk och 400 Nm vridmoment, en motor som ”gifter sig” med bilen på ett sätt som en Barolo ”gifter sig” med vit tryffel. Det är en upplevelse som kanske bara vinälskare känner till, så låt mig försöka förklara på ett enklare sätt. Den är byggd i ett enda aluminiumstycke som gör den lätt. Den känns harmonisk och mycket varvvillig. 0-100 km/h klarar den på 5,7 sekunder och toppfarten är 230 km/h. Snittförbrukningen är angiven till 7,0 l/100 km och CO2-utsläppet hamnar på 161 g/km.
Känslan att köra Alfa Romeo Stelvio Q4 är mer som en sportbil men där man sitter lite högre. Den är bekväm på motorvägen och trots att de feta vinterdäcken på 20” fälgar skapar lite vägljud, så är det ändå inget som stör helheten. På krokiga småvägar är den en typisk Alfa Romeo med allt det goda det innebär av körglädje, direkt styrning och väghållning. Dessutom är Stelvio utrustad med Hill Descent för optimalt grepp vid körning i backar och på halt underlag.
Fyrhjulsdriften som Alfa Romeo kallar Q4, är ett on-demand-AWD-system som ska förbättra säkerheten och göra driften mer effektiv. Systemet upptäcker och övervakar kontinuerligt vägförhållandena, för att kunna leverera en ideal vridmomentsfördelning i varje enskild situation. Vridmomentsfördelningen reagerar blixtsnabbt tack vare mekanisk glidning (upp till 2,5 %) mellan fram- och bakaxlarna. Det fungerade alldeles utmärkt i snökaoset.
Den 8-stegade automatlådan växlar mjukt och sömlöst så länge man inte trampar för hårt på gaspedalen. Då känns den en aning trög, men detta avhjälps genom att ställa in körprogrammet på D (står för Dynamic) och växla med de härligt stora paddlarna som för tankarna till Ferrari. Plötsligt känns Stelvion mer som en veritabel sportbil och de ”gamla” racinggenerna väcks till liv.
Det finns tre körprogram att välja på och Alfa Romeo har finurligt nog valt att kalla dem för D, N och A. Som jag berättade är D det program man väljer om man gillar att köra aktivt. N står för Natural och som är det läget som de flesta säkert väljer. En mer kultiverad inställning helt enkelt. A står för Advanced Efficiency och bidrar med en mer ekonomisk körning. Samtliga program påverkar motorns vridmomentparametrar, pedalfeedback från elektromekaniska bromssystemet, växellådans respons, ESC- och ASR-traktionskontrollen.
SAMMANFATTNING
Alfa Romeos första SUV är inte bara snygg utan har även ärvt de fina köregenskaper som gjort märket historiskt och har trogna fantaster över hela världen. Jag ska villigt erkänna att jag var en aning skeptisk innan jag fick chansen att testa Stelvion. ”Hade Alfa Romeo lagt mer fokus på sportighet än på SUV egenskaperna?”, var frågan jag ställde mig, men blev snabbt varse att de lyckats kombinera dessa två värden på ett nästan perfekt sätt. Alfa Romeo Stelvio Q4 är snygg, sportig och samtidigt bekväm. En frisk fläkt i SUV djungeln som mycket väl kan bli Årets Bil i Europa 2018.
Priset för en Stelvio börjar på 363 000 kr för 150 hk dieseln med bakhjulsdrift. Den kan vi nog glömma eftersom det finns en 180 hk och en 210 hk med fyrhjulsdrift som är betydligt bättre alternativ. De kostar från 430 000 kr respektive 438 000 kr, men jag vågar nog säga att det bästa motoralternativet är vad som fanns i testbilen. Priset börjar 475 000 kr och utrustningen adderade ytterligare ca. 40 000 kr. Mycket pengar? Nja…mycket bil skulle jag vilja påstå. Höll visst på att glömma den 510 hk starka Stelvio Quadrifoglio för 814 900 kr, men den återkommer jag till.
FOTO: Håkan Nilsson