Elbilar
Strategin: Så ska biljätten bli ledande i elbilsracet
Stellantis kommer de närmsta åren investera 30 miljarder euro i elektrifiering för att säkra sin framtid. Foto: Stellantis
Fyra elbilsplattformar, fem egna gigafabriker och batterier med fast elektrolyt. Stellantis kommer de närmsta åren att investera 30 miljarder euro i elektrifiering för att säkra sin framtid.
Fordonsjätten Stellantis har bråda dagar framför sig. Det framgår av de elektrifieringsplaner som koncernen nu presenterat. De stora nycklarna till framgång är dels att man kommer introducera fyra plattformar för elbilar som ska täcka Stellantis 14 olika märken.
Därtill så kommer man redan i höst att introducera vätgas-bränslecellsdrivna kommersiella fordon i år – och 2026 ska batterier med fast elektrolyt vara verklighet.
För att detta ska vara möjligt kommer 30 miljarder euro investeras i fordonsutveckling fram till 2025. Det sade koncernchef Carlos Tavares vid en presentation.
– Vi har storleken, expertisen, inställningen och hållbarheten att åstadkomma tvåsiffrigasiffriga justeringa rörelsemarginaler samt att leda industrin när det kommer till effektivitet samt att leverera elbilar som tänder passionen, sade Carlos Tavares.
Koncernens fyra kommande elbilsplattformar får namne STLA Small, STLA Medium, STLA Large samt STLA Frame. Namnen är ganska självförklarande där de första tre ska täcka personbilar upp till lätta lastbilar och den sistnämnda är till för tyngre applikationer såsom husbilar.
Samtliga arkitekturer är modulära och kan anpassas både i längd och bredd, därtill kommer de kunna dela många nyckelkomponenter såsom motorer och drivlinor.
Samtliga ska kunna erbjudas med fram-, bak- eller fyrhjulsdrift samt som rena elbilar eller med laddhybriddrivlina.
Den minsta plattformen ersätter nuvarande CMP-plattan som bland annat Opel Corsa, Peugeot 208 samt Citroën C4 bygger på. I elbilsutförande ska STLA Small kunna husera batterier för räckvidder på upp till 500 kilometer.
STLA Medium ersätter EMP2-plattformen för de lite större bilarna och här ska räckvidder om 700 km kunna nås. STLA Large är där de stora premiumbilarna samt ”american muscle” återfinns och elbilar på denna ska erbjuda 800 kilometers räckvidd. Den sista STLA Frame är tänkt för Ram/Jeep pick ups, Fiats chassigrunder samt de absolut största suvarna i koncernen. Även denna ska kunna erbjuda räckvidder på upp till 800 km.
Samtliga plattformar ska klara av ”klassledande snabbladdning” på hastigheter om 32 kilometer i minuten.
Till en början kommer Stellantis att använda sig av nuvarande batteriteknik, men koncernen ämnar att introducera batterier med fast elektrolyt till 2026. För att tillgodose sitt behov kommer gruppen att bygga/köpa/säkra fem egna batterianläggningar i Europa och Nordamerika – därtill kommer man även se till att använda sig av externa leverantörer.
Vid den stora presentationen så bekräftades några kommande elbilar däribland Opel Manta E, Ram 1500 samt en klassisk amerikansk muskelbil med Dodge-emblem. När Opeln ser dagens ljus nämndes inte, men de övriga två ska vara ute på marknaden 2024.
Stellantis avslöjade dock att Opel kommer att vara ett rent elbilsmärke 2028.
Nya slogans för samtliga märken
I samband med sin nya elektrifieringsstrategi fick även samtliga märken i koncernen en ny mer hållbar slogan.
● Abarth – “Heating Up People, But Not the Planet”
● Alfa Romeo – “From 2024, Alfa Becomes Alfa e-Romeo”
● Chrysler – “Clean Technology for a New Generation of Families”
● Citroën – “Citroën Electric: Well-Being for All!”
● Dodge – “Tear Up the Streets… Not the Planet”
● DS Automobiles – “The Art of Travel, Magnified”
● Fiat – “It’s Only Green When It’s Green for All”
● Jeep – “Zero Emission Freedom”
● Lancia – “The Most Elegant Way to Protect the Planet”
● Maserati – “The Best in Performance Luxury, Electrified”
● Opel/Vauxhall – “Green is the New Cool”
● Peugeot – “Turning Sustainable Mobility into Quality Time”
● Ram – “Built to Serve a Sustainable Planet”
● Commercial Vehicles – “The Global Leader in e-Commercial Vehicles”