Elbilar
Skoda om elbilar: ”Väntat för att kunna leverera något prisvärt”
Sent på bollen, men inte efter konkurrenterna. Enligt produktchef Stefan Nygren har Skoda bidat sin tid i elektrifieringsracet. ”Vi har väntat på en tid då vi kan erbjuda mycket för pengarna”, säger han till Ny Teknik.
Mass-elbilism är ett paradigmskifte i fordonsindustrin. De som var de stora spelarna före, behöver inte nödvändigtvis behålla sin position efter skiftet. Men hur ska man som bilmärke göra för att vara relevant? I Skodas fall har det handlat om att vänta in rätt tid.
– Tittar vi på Skoda som bilmärke är vi relativt sena att lansera elbilar. Men vi har väntat på att vi ska kunna leverera något som är prisvärt och tillgängligt. Och när vi i vår visar upp vår kommande elbil, produktionsmodellen av Vision E kommer folk att tappa hakan – det här trodde de nog inte skulle komma från Skoda, säger Stefan Nygren, produkt- och marknadschef på Skoda Sverige.
Tanken om tidpunkt är intressant. Enligt Stefan Nygren har Skoda som en del i Volkswagenkoncernen haft elbilstekniken inom räckhåll, men i och med märkets marknadsposition har det inte varit rätt.
– Första generationen hade för kort räckvidd. Andra generationen har 25-30 mils räckvidd enligt NEDC vilket kanske fungerar bra för vissa kundtyper och verksamheter. Men för familjer med en bil har det inte fungerat – och det är den här målgruppen som är Skodas. Det vi ser nu är att vi kan ta fram produkter som svarar mot våra kundönskemål, säger han.
Liten stadsbil och inte alls en perfekt familjebil
Så vad är det märket kommer med? Först ut att elektrifieras blir Superb med laddhybridteknik samt Citigo E, Skodas version på VW e-Up. Men även om den senare egentligen inte är helt målgruppsanpassad – är den ett viktigt steg på vägen.
– Citigo E blir en bil med räckvidd på 26,5 mil enligt WLTP. Det är en liten stadsbil om man ska hårddra det och inte alls en perfekt familjebil. Men det är en bra komplementbil. Och även om det inte blir några jättevolymer är den viktig. Den innebär att vi kan testa våra återförsäljare på att sälja elbil och den bereder marken för våra framtida elbilar. Den bidrar också till att bygga upp bilden av Skoda som ett elbilsmärke inför lanseringen av den tredje generationens elbilar, säger Stefan Nygren.
Men hur kommer det att gå? Marknadschefen erkänner att Skoda historiskt sett kanske inte har förknippats med ny teknik och innovationer, utan snarare enklare, billigare bilar.
– Skoda grundades som ett lyxbilsmärke men efter kriget skulle modellerna nå en bred målgrupp. I början av 90-talet köptes Skoda av VW-koncernen och etablerades i Sverige, fortfarande med fokus att vara en bil för alla. Men sedan den koncerngemensamma MQB-plattformen kom 2012 har det skett stora förändringar, och även om det tar tid att ändra folks uppfattning ser vi att det arbete vi gjort har burit frukt.
– Elektrifieringen kommer att göra vårt märke ännu mer attraktivt. Vi har lidit lite av att inte kunna erbjuda elbilar. Sen tror jag även att det är farligt om man inte inom kort kan erbjuda en elbil. Då kommer man upplevas som gammeldags och bakåtsträvande – och för oss här i Sverige tror jag att det handlar om vår framtid, säger han.
”Batterierna är en flaskhals”
Att elbilen är framtiden är en sak, men begränsad batteritillgång samt brist på elinfrastruktur är saker som sätter käppar i hjulen.
– Batterierna är en flaskhals i dagsläget. Det gör att det inte går att mätta den efterfrågan som finns. Vi är medvetna om det här och har snudd på en daglig dialog med fabriken där vi försöker se till att vi ska få fram så många bilar som möjligt. Det kommer dock att bli längre leveranstider än vanligt, det har vi sett från andra. Vi försöker lyfta fram att vi har en mogen marknad med naturlig efterfrågan.
Och visst har vi en okej laddinfrastruktur i Sverige, men det innebär inte att alla problem är lösta.
– Det finns frågor som behöver hanteras. Den största är stamnätets otillräckliga kapacitet, framför allt i södra Sverige, men även på lokal nivå som exempelvis föreningar med gemensamma garage. Det går dock att lösa med smarta laddboxar och dynamisk lastbalansering, men det är ju inget som en vanlig konsument vet. Där måste vi och hela elbranschen bli bättre på att informera om möjligheterna.
Ett annat problem enligt Stefan Nygren är hur bonus malus-systemet är utformat.
– Det finns teknikaliteter med bonussystemet som skiljer företag från privat. Och enligt oss är privatleasing en sak där lagstiftaren och Transportstyrelsen inte riktigt hittat rätt. Privatleasingen blir dyrare än vad den borde vara eftersom den fulla bonusen inte betalas ut. Syftet med bonusen är ju att den ska främja tillväxten av elbilar och det här hämmar, säger Stefan Nygren.
Fotnot: NEDC och WLTP är den äldre respektive nya körcykeln som används för att utvärdera bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp i EU.
Elektrifierade bilar från Skoda
Elbilar
Citigo E iV – pris från 268 400 kr
Laddhybrider
Superb iV – pris från 420 100 kr